Ένας στους τέσσερις θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο, οφείλονται στο ανθυγιεινό ή μολυσμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις που έδωσε στην δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι 1,7 εκατομμύρια μικρά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα, του μολυσμένου νερού, του παθητικού καπνίσματος και της ελλιπούς ή ανύπαρκτης υγιεινής.
«Το μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο, ιδίως για τα μικρά παιδιά» αναφέρει σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του οργανισμού δρ Μάργκαρετ Τσαν. Και προσθέτει: «Τα αναπτυσσόμενα όργανα και ανοσοποιητικό σύστημά τους, καθώς το πιο μικροκαμωμένο σώμα και αεροφόρος οδός τους, τα καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτα στον βρώμικο αέρα και νερό».
Στην πρώτη από τις εκθέσεις που τιτλοφορείται «Άτλας της υγείας των παιδιών και του περιβάλλοντος» (Atlas on children’s health and the environment), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η επιβλαβής έκθεση αρχίζει από τη μήτρα και συνεχίζεται μετά τη γέννηση καθώς τα βρέφη και τα νήπια εκτίθενται στην ρύπανση του αέρα εντός και εκτός σπιτιού, καθώς και στον καπνό από τα τσιγάρα των ενηλίκων.
Η κατάσταση αυτή αυξάνει τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν πνευμονία, ενώ μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, όπως το άσθμα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να παρουσιάσουνκαρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και καρκίνο όταν μεγαλώσουν.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι στα νοικοκυριά δίχως πρόσβαση σε ασφαλές νερό και δίχως τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και σε όσα χρησιμοποιούν ακάθαρτα καύσιμα όπως τα κάρβουνα και η κοπριά ως πηγές θερμότητας, τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας.
Και προσθέτει ότι τα παιδιά εκτίθενται σε πλήθος βλαβερών χημικών ουσιών μέσω της τροφής, του νερού, του αέρα και των προϊόντων γύρω τους.
Οι μεγαλύτεροι εχθροί
Η δεύτερη έκθεση που τιτλοφορείται «Μην ρυπαίνετε το μέλλον μου! Η επίπτωση του περιβάλλοντος στην υγεία των παιδιών» (Don’t pollute my future! The impact of the environment on children’s health) αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος, κατά περίπτωση.
Έτσι, σε ετήσια βάση πεθαίνουν:
* 570.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών από αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, που οφείλονται στην κακή ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εντός και εκτός σπιτιού, και στο παθητικό κάπνισμα.
* 361.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών από διάρροια, εξαιτίας φτωχής πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε διαβίωση υπό κακές συνθήκες υγιεινής.
* 270.000 παιδιά ηλικίας κάτω του 1 μηνός, εξαιτίας καταστάσεων όπως η προωρότητα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η μητέρα τους είχε πρόσβαση σε καθαρό νερό και μεθόδους υγιεινής στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, καθώς και αν ήταν μειωμένη η ρύπανση του αέρα.
* 200.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών από ελονοσία, η οποία θα είχε αποφευχθεί εάν λαμβάνονταν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, όπως η μείωση των χώρων ανάπτυξης των κουνουπιών και η προστασία των αποθεμάτων πόσιμου νερού.
* 200.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών από ατυχήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως δηλητηριάσεις, πτώσεις και πνιγμός.