Ηταν ο ίδιος ο συγγραφέας που σκηνοθέτησε το έργο στην παγκόσμια πρεμιέρα του το 1991 στη Βιέννη, ενώ τρία χρόνια αργότερα κέρδισε το τρίτο του βραβείο Πούλιτζερ (στην κατηγορία του θεατρικού έργου). Ο Εντουαρντ Αλμπι έγραψε το αυτοβιογραφικό «Τρεις ψηλές γυναίκες», στο οποίο αντιμετωπίζει με χιούμορ το ζήτημα των διαπροσωπικών σχέσεων και της αυτογνωσίας. Η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή ερμηνεύουν τους αντίστοιχους ρόλους –της Α, Β και της Γ –στην ομότιτλη παράσταση η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. «Εχω διαβάσει πολλές φορές αυτό το κείμενο και είχα σκεφτεί άλλες τόσες να αποπειραθώ να το ανεβάσουμε. Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, κάτι πρέπει να προηγηθεί και κάτι πρέπει να έπεται» λέει η Μπέττυ Αρβανίτη που ερμηνεύει τον ρόλο της Α. «Το θέμα με αυτό το έργο είναι ότι έχει φοβερό ενδιαφέρον, είναι μια πολύ λοξή και ενδιαφέρουσα ματιά του συγγραφέα. Σε αφορά και σκηνοθετικά και ουσιαστικά, επειδή υπάρχει βάθος στο θέμα –ανεξαρτήτως αν κυριαρχεί το χιούμορ ή ο αυτοσαρκασμός».
Σύμφωνα με την υπόθεση, το θεατρικό αφορά τη συνάντηση μιας 91χρονης γυναίκας με δύο άλλες, εκείνη των 52 και εκείνη των 26 χρόνων. «Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει καμιά ατμόσφαιρα απολογισμού, αναπόλησης ή νοσταλγίας. Η ηλικιωμένη έρχεται αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής της, παλεύοντας λυσσαλέα μέχρι τέλους να δώσει νόημα σε κάθε παράλογη ή φριχτή της πράξη, να φέρει πίσω σχεδόν με κυριολεκτικούς όρους όσα της γλίστρησαν μέσα από τα χέρια και επιμένοντας να αποκρύπτει άλλα που θα μείνουν για πάντα άγνωστα».
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ. «Ξέρουμε ότι ο Αλμπι είχε μια πολύ κακή σχέση με τους γονείς του» συμπληρώνει η Μαρία Κεχαγιόγλου που ερμηνεύει τη Β. «Οταν ήταν δεκαεπτά ετών, πήρε μια βαλίτσα, τους εγκατέλειψε και δεν αποκατέστησε ποτέ τη σχέση με τη θετή του μητέρα. Θεωρώ ότι έγραψε αυτό το έργο όντας ο ίδιος πολύ μεγάλος –ήταν 63 χρονών και η μητέρα του είχε πεθάνει –για να καταλάβει τη σκληρότητα αυτής της γυναίκας. Μιας μητέρας που δεν τον αποδέχτηκε ποτέ. Δημιουργεί έναν χαρακτήρα σε τρεις διαφορετικές ηλικίες, ο οποίος στη μεγαλύτερη ηλικιακά εκδοχή είναι πολύ κοντά στο τέλος και θέλει να συνομιλήσει με το παρελθόν του. Αυτή η γυναίκα συνομιλεί με τον εαυτό της στη μέση ηλικία και με τον εαυτό της στη νεανική ηλικία. Ουσιαστικά για να καταλάβει ποια είναι και γιατί έζησε όπως έζησε». Η τρίτη ψηλή –κατά τον Αλμπι –κυρία είναι η Νεφέλη Κουρή που ερμηνεύει τη Γ. «Είναι η μικρότερη σε ηλικία, είναι 26 χρονών, έχει έπαρση και πιστεύει ότι θα καταφέρει πολλά στη ζωή της, ότι θα παντρευτεί τον κατάλληλο άνδρα, ότι όλα θα πάνε καλά, όλη η ζωή είναι μπροστά της. Ωστόσο, στην πορεία του έργου οι άλλοι δύο της εαυτοί αναιρούν όλα αυτά, καθώς της λένε το μέλλον της. Εχει ενδιαφέρον, γιατί μέχρι το τέλος δεν το δέχεται, αντιστέκεται σε αυτό».
«Νομίζω ότι το έργο μιλάει για τη διαδρομή της ανθρώπινης φύσης και πόσο διαφορετικοί άνθρωποι είμαστε κατά καιρούς» συνεχίζει η Αρβανίτη. «Για παράδειγμα, με την Μπέττυ των είκοσι ετών με χωρίζει μια άβυσσος. Ολα αυτά που έχω βιώσει με έχουν διαφοροποιήσει και είμαι μια άλλη πια. Κι ύστερα είναι το υπαρξιακό πρόβλημα. Κάποια στιγμή αναρωτιούνται αυτές οι γυναίκες ποια είναι η καλύτερη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Για την καθεμία είναι διαφορετική βέβαια, σε βαθμό που μπορεί κανείς να καταλήξει ότι “όταν όλα έχουν γίνει: τότε είναι το καλύτερο”, όπως λέει η Α στον μονόλογό της στο τέλος».

INFO

«Τρεις ψηλές γυναίκες», μετάφραση: Eρρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Αρης Τρουπάκης. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή. Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Α΄Σκηνή (Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ. 210-8838.727), Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00 – Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00