Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στα ΜΜΕ. Μια ο ΔΟΛ, μια ο Σκάι, μια το κακό το ριζικό μας και η διαπλοκή που μας κυνηγά. Εχουν όλα ειπωθεί τόσο πολλές φορές, με τόσο διαφορετικούς τρόπους, που δεν έχουν πια καμία ιδιαίτερη αξία. Οι δηλώσεις Ξυδάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ωστόσο, δεν συγκαταλέγονται στα ανέξοδα κατηγορώ, αλλά σ’ αυτές τις ξεκαρδιστικά ανατριχιαστικές περιπτώσεις που, σκόπιμα ή όχι, φίλος επιτίθεται σε φίλο.

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία», δήλωσε ο Ξυδάκης προσπαθώντας να εξηγήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ ΜΜΕ και πολιτών. Ομως αντί να επιτεθεί μόνο στους συνήθεις υπόπτους (αλήθεια, η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν μολύνθηκε αφότου εκείνος έφυγε;), αυτή τη φορά τα σκάγια πήραν την κρατική τηλεόραση. Η ΕΡΤ, η σχέση της οποίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε στα κάγκελα μετά το ξαφνικό μαύρο, εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου και επισφραγίστηκε με την επανίδρυσή της την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα στόχος πυρών που προέρχονταν από το κυβερνητικό κόμμα. Τα λόγια του Ξυδάκη μάλλον αντικατοπτρίζουν σε κάποιο βαθμό και τις απόψεις των πολιτών, οι οποίοι εξακολουθούν να μην παρακολουθούν ΕΡΤ. Σύμφωνα με τη Nielsen, το τηλεοπτικό μερίδιο της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου για την ΕΡΤ1 έφτασε το 4,5% και για την ΕΡΤ2 μόλις το 2,9%. Και βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει πηχυαίους τίτλους όπως το περίφημο «Τέλος στη λιτότητα», φράση που ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δεν είπε ποτέ μετά το τέλος του τελευταίου Eurogroup;

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΑΚΝΗ. Η ξαφνική επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από την άλλη, όχι μόνο έκανε τη ΝΔ να επιχαίρει για τους δικούς της λανθασμένους χειρισμούς στα θέματα της ΕΡΤ, αλλά έκανε έξαλλο και τον σημερινό πρόεδρο της κρατικής, που μάλλον περίμενε τέτοιου είδους επιθέσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο Διονύσης Τσακνής απάντησε με μια βιτριολική ανακοίνωση: «Ενας σχολιαστής, φίλε (;) Νίκο, δικαιούται (το «δικαιούται» για την οικονομία της συζήτησης) να κάνει την οποιαδήποτε κρίση-κριτική, έστω και χωρίς να ζυγίσει την κάθε του λέξη. Ενας πολιτικός και μάλιστα πρώτης γραμμής, όμως, οφείλει μια πιο υπεύθυνη στάση», αναφέρει χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας επίσης στον Νίκο Ξυδάκη τις δικές του ευθύνες για την «τριτοκοσμική» κατάσταση στην ΕΡΤ –ήταν, άλλωστε, υπουργός Πολιτισμού και ως εκ τούτου εποπτεύων για τον οργανισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ. Το συμβάν δεν έληξε εκεί, με τον Νίκο Ξυδάκη να απαντά, όχι στον άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά στη Νέα Δημοκρατία. «Οσο πιο μεγάλο το ψέμα τόσο πιο πιστευτό θα είναι», εξηγεί, χωρίς να αναφέρει πουθενά την αντίδραση της ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για απόπειρες «δολοφονίας χαρακτήρων» και για «δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας». Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη σειρά της, δεν έχασε ευκαιρία να σχολιάσει το γεγονός. Κάπου εκεί, όμως, το θέμα είχε χάσει το όποιο ενδιαφέρον του. Στο επόμενο επεισόδιο κάποιος άλλος πολιτικός παράγοντας θα προσπαθήσει να σώσει τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. Μείνετε συντονισμένοι.