Πρεμιέρα είχαμε χθες για την εκπομπή της ΕΡΤ «Με αρετή και τόλμη», για την επιστροφή της οποίας είχατε πρωτοδιαβάσει εδώ. Λοιπόν, σε μια εύθραυστη στιγμή για τα εθνικά θέματα είχαν ιδιαίτερη αξία τα σοβαρά λόγια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο “ζεστό” σημείο του πλανήτη.Δεν θέλουμε να προκύψει ένταση στο Αιγαίο. Ηπεριοχή είναι αρκετά δύσκολη και η κατάσταση αντιμετωπίζεται με δυσκολία, αλλά το θέμα είναι η χώρα να σταθεί πόλος σταθερότητας» είπε και συμπλήρωσε:

«Οι Ενοπλες Δυνάμειςπροσπαθούν να είναι έτοιμες για την αποστολή τους και να προσφέρουν ασφάλεια. Ο τρόπος που δουλεύουν είναισυντονισμένος και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όλα αντιμετωπίζονται με σύνεση για να βρεθεί μια σωστή λύση σε κάθε περίπτωση. Οι Δυνάμεις σχεδιάζουν το μέλλον για το καλύτερο».

Είπε και για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Προσφυγικό. Γενικώς, ήταν μια παρουσία και μια τοποθέτηση σε άλλο μήκος κύματος από διαφόρους που επιλέγουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με εμπρηστικές δηλώσεις.

Φίλης (πάλι) κατά Καμμένου

Και μπορεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να ήταν ήπιος, όπως οφείλει, και μετρημένος, όπως χαρακτηρίζεται, όμως σε άλλο μέτωπο τα όπλα ξαναβγήκαν: η κόντρα Νίκου Φίλη με Πάνο Καμμένο είχε συνέχεια.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον 9,84 δεν δίστασε να ξαναπασφαλίσει κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας χαρακτηρίζοντας ως πισωγύρισμα την επανάληψη της εκπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΕΡΤ, ενώ είπε ότι ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση θα πρέπει να σέβεται τις ευαισθησίες και τις αξίες του μεγαλύτερου. Χμ… θα έχουμε συνέχεια εδώ, να μου το θυμηθείτε.

Λοβέρδος σκληρός προς Βερναρδάκη

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και στα όσα είπε περί συζήτησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο κ. Βερναρδάκης υπέπεσε σ’ ένα κεφαλαιώδες λάθος λέγοντας ότι “δεν συζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ”. Το ΠΑΣΟΚ δεν συζητάει ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τον κ. Βερναρδάκη. Αυτή είναι η ορθή διατύπωση για να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις» ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εξηγώντας πως δεν συζητάει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα που στηρίχτηκε στο ψέμα και στον λαϊκισμό» και που αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι «ανίκανο» να κυβερνήσει. «Οσο για την αναφορά του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι εξαρτημένα από την εξουσία, δεν έχει παρά να κοιτάξει στα υπουργικά και βουλευτικά έδρανα του κόμματός του για να τα εντοπίσει. Σε μας δεν θα βρει παρά πατριώτες πολιτικούς που αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος για το συμφέρον της πατρίδας. Αυτό όμως το πρόταγμα “το εθνικό πάνω από το κομματικό” είναι άγνωστο και αδιάφορο για τους συριζαίους» καταλήγει στη δήλωσή του ο Λοβέρδος.

Πρόσκληση Πιτσιόρλα για διάλογο

Μένω στο θέμα, με την ευρύτερη έννοια του όρου, διότι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έχει αντίθετη άποψη από τον υπουργό Επικρατείας.

Κι αυτό διότι διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τη χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα», στην οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει –και θα ανοίξει –μια μεγάλη συζήτηση σε τρία πεδία: Στρατηγική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Συνταγματική αναθεώρηση. Ευρωπαϊκή προοπτική –θέση και ρόλος της Ελλάδας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πιτσιόρλας συμπληρώνει ακόμη ότι «οι όποιες συμμαχίες πρέπει να οικοδομηθούν στη βάση προγραμματικών συμπτώσεων στα τρία αυτά πεδία. Απέναντι σε μια τέτοια πρωτοβουλία, οι δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς θα κληθούν να τοποθετηθούν».

«Αυτό αποτελεί πρόσκληση σε διάλογο;» τον ρώτησε εύλογα ο καλός συνάδελφος Λάμπρος Σταυρόπουλος, για να λάβει την εξής απάντηση από τον υφυπουργό: «Για την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση προς την Κεντροαριστερά για διάλογο. Θα κουβεντιάσουν για το μέλλον της χώρας με εμάς ή με τη ΝΔ;».