Το δικό του «ώς εδώ!» αναφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και προς το εσωκομματικό πεδίο, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει δεκανίκι στην αξιωματική αντιπολίτευση και ότι στο εξής δεν θα ανεχθεί δημόσιες διαφοροποιήσεις από γαλάζια στελέχη τα οποία θα νοθεύουν το στίγμα και θα ναρκοθετούν τον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό του κόμματος.

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να παρέμβει για πρώτη φορά δημοσίως από την ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος και να απευθύνει αυστηρές συστάσεις εντός των τειχών φανερώνει –όπως αναγνώριζαν επιτελικά στελέχη της Πειραιώς –ότι οι αναταράξεις των προηγούμενων ημερών εξετάστηκαν διεξοδικά και κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξουν οι δέουσες προειδοποιήσεις. Εσωτερικές τριβές που θα επανέφεραν τη ΝΔ σε μια δίνη εσωστρέφειας μόνον ως «δώρο» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην παρούσα συγκυρία. Και τα φάλτσα από Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κατερίνα Παπακώστα εκτιμήθηκε ότι αποτελούσαν μια, έστω και ασύνδετη, αφορμή για να ανοίξει ένας χορός διαφοροποιήσεων. Ο πέλεκυς των διαγραφών κρέμεται από χθες βαρύς πάνω από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ή άλλα στελέχη με ρόλο στο κομματικό οργανόγραμμα, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε σε τρεις άξονες κατά τη χθεσινή ομιλία του στην συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών, αλλά σχεδόν αναγκαστικά οι προβολείς έπεσαν πάνω στα μηνύματα που είχαν ως αποδέκτες στο εσωκομματικό πεδίο. «Οποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά την χώρα θα μείνει πίσω», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε σε εξίσου αυστηρό ύφος: «Είμαι βέβαιος ότι τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε όλοι μαζί. Είμαι βέβαιος ότι όλα τα στελέχη της παράταξης έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και όλοι θα συμπορευθούν στον αγώνα για μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Στενοί συνεργάτες φρόντιζαν να διαμηνύσουν χθες το απόγευμα ότι η προειδοποίηση Μητσοτάκη είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Η σχεδόν ανοικτή καταγγελία του, μάλιστα, για απόπειρα συμβιβασμού με τους «τυχοδιώκτες» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προαναγγέλλει και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που τα γαλάζια παρατράγουδα συνεχισθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, εξάλλου, που ακολούθησε με τους τομεάρχες, ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε, ζητώντας από όλα τα επιτελικά στελέχη να περιφρουρήσουν την εικόνα του κόμματος, «Αν υπάρχουν ενστάσεις για οποιοδήποτε θέμα, μπορούμε να το συζητούμε εδώ ή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν είναι ανεκτές διαρροές ή δημόσιες δηλώσεις που θα αλλοιώνουν το μήνυμά μας», κατέληξε.

Ο αντίπαλος και τα μέτρα. Παράλληλα, με τη χθεσινή εισήγησή του στη σκιώδη κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι:

n Ο αποκλειστικός αντίπαλος της ΝΔ είναι η κυβέρνηση Τσίπρα και δεν υπάρχει κανένα πεδίο ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η επίθεση στον Πρωθυπουργό ήταν σφοδρή, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επιβεβαιώνοντας την απόφαση η ΝΔ να κινηθεί σε ρυθμούς σκληρού ροκ, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση ή μη και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μας συκοφαντεί ο κ. Τσίπρας με αθλιότητες που μόνο αυτός τολμά να εκστομίσει. Ο άνθρωπος που ως αρχηγός της αντιπολίτευσης καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ γιατί θα τον καταργούσε… Που έστελνε επιστολές στους δανειστές ότι ο ίδιος δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία μαζί τους, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Ο πιο ανεύθυνος και αδίστακτος δημαγωγός που έχει γνωρίσει η χώρα δεν δικαιούται να βγάζει και γλώσσα από πάνω. Η ΝΔ μαθήματα πατριωτισμού και εθνικού καθήκοντος δεν δέχεται από κανέναν. Πόσω μάλλον από τον κ. Τσίπρα…» ήταν το δικό του μήνυμα.

n Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο που θα συνοδεύει μια συμφωνία με τους δανειστές, είτε έχουν αρνητικό είτε θετικό πρόσημο. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση… Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα. Και δεν θα νομιμοποιήσουμε μια απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών όπου τα αρνητικά μέτρα θα καταβάλλονται επιτόπου, οι ελαφρύνεις θα είναι υπό προϋποθέσεις και όλα αυτά θα εμφανίζονται με ένα μαγικό τρόπο ως ισοδύναμα», ανέφερε και σχολίασε δηκτικά: «Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας με τη γνωστή του αυταρέσκεια επαίρεται για το πόσο σταθερή είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του. Ας πορευθεί με τους βουλευτές του, λοιπόν, και τον καθόλα πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο του».

Μετωπική και με Καμμένο

Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, βρέθηκε στο στόχαστρο και αρκετών τομεαρχών, οι οποίοι χαρακτήρισαν «ανεύθυνες» και «επικίνδυνες» τις συνεχείς παρεμβάσεις του για εθνικά θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερα πικρόχολα ήταν τα σχόλια που καταγράφηκαν για την προσπάθεια του υπουργού Αμυνας να εμφανίζεται ως κομμάτι του ευρύτερου καραμανλικού συστήματος. Στη βάση αυτή αποφασίστηκε γενική αντεπίθεση της ΝΔ κατά Καμμένου, με τη σκυτάλη να παίρνει τις επόμενες ημέρες πρώτος, για συμβολικούς λόγους, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.