Ρόλο – κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της συμφωνίας παίζουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% ύστερα από μια τριετία, δηλαδή από το 2021 και μετά. Στην κατεύθυνση αυτή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διατύπωσε από το φόρουμ των Δελφών μια «συμβιβαστική άσκηση ήπιας ελάφρυνσης του χρέους», όπως την αποκάλεσε, που θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Αφενός συνίσταται στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% μετά το 2021, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι που θα χρηματοδοτήσουν μειώσεις φόρων και εισφορών στην παραγωγή ώστε να επιτυγχάνονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Αφετέρου η πρόταση προβλέπει την ελάφρυνση της πληρωμής των τόκων, που από το 2021-2022 και μετά αυξάνονται κατακόρυφα από το 2,5% στο 6,5% του ΑΕΠ, κατά τρόπο ώστε σε καμιά χρονιά το κόστος πληρωμής τόκων και χρεολυσίων να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.

Αν ο Στουρνάρας μίλησε για το χρέος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε έμμεση πλην σαφέστατη παρέμβαση υπέρ της αναδιάρθρωσης του Ασφαλιστικού και των συντάξεων στην Ελλάδα, που είναι και το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. «Δεν πρέπει να είναι ταμπού το να μη συζητάμε με ποιον τρόπο δεν θα αφήνουμε πίσω χρέη στις νέες γενιές και πρέπει να συζητηθεί από εμάς και όχι από τους δανειστές μας» ήταν το μήνυμά του εκπροσώπου του Γιούνκερ.

Η αντιπολίτευση. Στην πολιτική κουζίνα των Δελφών, ο καθένας μαγείρεψε την πολιτική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας και από το δικό του υλικό. Ο μεν Μητσοτάκης μίλησε για το έλλειμμα εμπιστοσύνης, την απώλεια αξιοπιστίας της χώρας και την τρομερή ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία. Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει πια καραμέλα, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δουλεύει πάνω στο «σχέδιο Ελλάδα» και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι σύντομα θα είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα στον λαό, μετά την τρίτη θέση που ήδη έχει καταλάβει στη Βουλή.

Ο δε Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι κυβερνάται από λαϊκιστές, δημαγωγούς και ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Οσο για τον Βασίλη Λεβέντη, εκτίμησε ότι ναι μεν θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.