Μαύρες τρύπες στις επίσημες αγορές των smartphones προκαλούν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τα κινητά τηλέφωνα που διοχετεύονται σε αυτές μέσω των ανεπίσημων καναλιών διανομής και χαρακτηρίζονται «προϊόντα απομίμησης – παραποίησης».

Ωστόσο, πρόκειται περισσότερο για κανονικά smartphones, τα οποία διακινούνται φθηνότερα σε κάθε χώρα όχι μέσω των επίσημων αντιπροσωπειών των κατασκευαστών τους, αλλά κυρίως ως προϊόντα παράλληλων εισαγωγών (παραεισαγωγών) από τρίτες χώρες. Πάντως, ανάμεσα στα προϊόντα αυτά υπάρχουν και προϊόντα απομίμησης, κοινώς μαϊμούδες.

Στη χώρα μας, η απώλεια των εσόδων της νόμιμης αγοράς κινητών τηλεφώνων από τις ανεπίσημες εισαγωγές smartphones και τα κινητά μαϊμού διαμορφώθηκε το 2015 στο 16,9%, με την ελληνική αγορά να έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη!

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιοποίησε ο Ελληνικός Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, προέκυψαν από μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών.

Παγκοσμίως, το μέγεθος των απωλειών για τη νόμιμη αγορά από τις πωλήσεις τέτοιων προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 διαμορφώθηκε στο 12,9% των νόμιμων πωλήσεων smartphones, έφτασε δηλαδή τα 45,3 δισ. ευρώ!

Πρακτικά, εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 2015 πωλήθηκαν 184 εκατ. smartphones λιγότερα από εκείνα που πραγματικά πωλήθηκαναπό τη νόμιμη βιομηχανία την ίδια χρονιά!

Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015 πωλήθηκαν 1,3 δισ. smartphones, που σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αγόρασε smartphone εκείνη τη χρονιά, με μέσο κόστος 275 ευρώ. Το σύνολο των πωλήσεων ανήλθε σε 357,5 δισ. ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ίδια χρονιά πωλήθηκαν συνολικά 150 εκατ. συσκευές, δηλαδή μία για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ.

Ωστόσο, στην ΕΕ των 28 χωρών το 2015 εκτιμάται ότι περίπου 14 εκατ. συσκευές ήταν προϊόντα παραποίησης – απομίμησης των smartphones. Πρόκειται για μέγεθος που αντιστοιχεί στο 8,3% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου ή σε 4,2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το 2015 οι απώλειες της επίσημης αγοράς από τα προϊόντα απομίμησης στην Αφρική διαμορφώθηκαν στο 21,3% των πωλήσεων, στη Λατινική Αμερική στο 19,6%, στις αραβικές χώρες στο 17,4%, στην Κίνα στο 15,6%, στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού στο 11,8% και στη Βόρεια Αμερική στο 7,6%. Μάλιστα, – Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphones.

Ειδικότερα:

– Η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των απωλειών αντιστοιχεί στο 16,9% των νόμιμων πωλήσεων του κλάδου, βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τη Δανία να βρίσκεται στο άλλο άκρο της λίστας.

– Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις εκτιμήθηκαν σε 564 εκατ. ευρώ το 2015 και αντιστοιχούν στο 5,7% των εσόδων της νόμιμης βιομηχανίας.

– Στην Ιταλία το κόστος των χαμένων πωλήσεων smartphones εκτιμήθηκε σε 885 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι χάθηκε το 15,4% των εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

– Το Ηνωμένο Βασίλειο απώλεσε πωλήσεις 660 εκατ. ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

– Στην Ισπανία, οι απώλειες των πωλήσεων εκτιμήθηκαν σε 386 εκατ. ευρώ για το 2015 με τις βιομηχανίες να χάνουν το 10% των εσόδων τους.

– Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων εκτιμήθηκαν στα 380 εκατ. ευρώ το 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% των εσόδων που χάθηκαν για τη νόμιμη βιομηχανία.