Τα χρυσά παιδιά του ελληνικού στίβου φώναξαν «παρών» και στο Ευρωπαϊκό κλειστού στο Βελιγράδι κατακτώντας τρία μετάλλια, αλλά το κυριότερο είναι ότι παραμένουν άκρως ανταγωνιστικά στις αυξανόμενες αγωνιστικές απαιτήσεις.
Με σκληρή προετοιμασία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και σωστό προγραμματισμό ακολουθούν τις εξελίξεις και είναι πάντα στις επάλξεις.
Επιπλέον το μήνυμα που έστειλαν έχει αποδέκτες κυρίως την πολιτεία αλλά και τον ΣΕΓΑΣ, που θα πρέπει να σκύψουν πάνω τους και τουλάχιστον να ξανανοίξει επιτέλους το σπίτι του στίβου στην Παιανία.
Ναι, υπήρξε πρόοδος με το κλείσιμο της τρύπιας στέγης του ΟΑΚΑ, αλλά η θερμοκρασία προπόνησης εκεί μέσα δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς!
Η χρυσή ολυμπιονίκης μας στο άλμα επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη έφτασε να κάνει έναν από τους καλύτερους αγώνες της (κάτι που της απέφερε την κορυφαία επίδοσή της φέτος με 4,85 μ.) για να νικήσει τη Γερμανίδα Λίζα Ρίζιχ, που έκανε τον αγώνα της ζωής της περνώντας με την πρώτη μέχρι και τα 4,75 μ.
Οταν όμως η Κατερίνα πέρασε με την πρώτη τα 4,80 μ. (είχε αφήσει τα ύψη που περνούσε η Γερμανίδα) όλα τελείωσαν, ενώ στη συνέχεια πήγε και στα 4,85 μ. χωρίς πάντως να σπάσει την κορυφαία επίδοση των αγώνων, την οποία συνεχίζει να κατέχει η μεγάλη Γελένα Ισινμπάγεβα (4,90 μ.).
Πριν πανηγυρίσει με τον προπονητή σύζυγό της Μίτσελ Κρίερ και τους γονείς της, πήρε την ελληνική σημαία στις πλάτες της.
«Οταν είδα την αντίπαλό μου να περνάει και τα 4,75 μ. με την πρώτη, είπα μέσα μου “άντε να κάνεις ένα καλό άλμα στα 4,80, να αποδείξεις και το γιατί ήσουν πρώτη στο Ρίο” και έτσι έγινε» τόνισε η πρωταθλήτριά μας, που πλέον έχει νταμπλ χρυσών μεταλλίων σε Ευρωπαϊκό ανοιχτού (Αμστερνταμ 2016) και κλειστού (Βελιγράδι 2017) αλλά και χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (Ρίο 2016).
Τι χρυσό της λείπει; Μα αυτό του παγκοσμίου πρωταθλήματος που είναι και ο μεγάλος της στόχος φέτος (Αύγουστος στο Λονδίνο).
Το 2014 ο Κώστας Φιλιππίδης με 5,80 μ. είχε αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο Σόποτ. Στο Βελιγράδι χρειάστηκε να ξεπεράσει εαυτόν και να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με 5,85 μ. για να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου (ασημένιο), πίσω από τον φίλο του τον Πολωνό Πιετρ Λίσεκ που πέρασε το ίδιο ύψος αλλά είχε ίδιες προσπάθειες σε έναν τελικό στον οποίο έξι αθλητές πέρασαν τα 5,80 μ.!
«Αγώνας υψηλού επιπέδου που δίνει ακόμα σημαντικότερη αξία στο μετάλλιο» τόνισε ο πρωταθλητής μας, ενώ ο προπονητής του Δημήτρης Κυτέας θυμίζει ότι τίποτε δεν γίνεται στην τύχη.
Στον τελικό στο τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου χρειάστηκε να βελτιώσει δύο φορές την καλύτερή της φετινή επίδοση και με κορυφαίο άλμα στα 14,24 μ. πήρε το χάλκινο μετάλλιο, το τρίτο συνεχόμενο μετά τα δύο χάλκινα πέρυσι –Παγκόσμιο κλειστού στο Πόρτλαντ και Ευρωπαϊκό ανοιχτού στο Αμστερνταμ.
«Θερμή ατμόσφαιρα στις εξέδρες που με έκανε να νιώθω ότι αγωνίζομαι στην Ελλάδα. Ηθελα πάρα πολύ αυτό το μετάλλιο» δήλωσε η πρωταθλήτριά μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και τον Εμμανουήλ Καραλή που έγινε ο νεαρότερος έλληνας αθλητής (κλείνει τα 18 τον Οκτώβριο) ο οποίος συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό ανδρών. Το τρακ του πρωτάρη δεν του επέτρεψε να πάει πάνω από 5,50 μ. (είχε κάνει 5,70 μ. πριν από λίγες ημέρες) μένοντας 11ος, αλλά το μέλλον τού ανήκει.
Την τιμητική της είχε χθες η Κατερίνα Στεφανίδη. Οχι μόνο επειδή έγινε η απονομή του χρυσού μεταλλίου που πήρε, αλλά γιατί επελέγη από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόου να παραβρεθεί σε μια συνάντηση μαζί του, στην οποία συμμετείχαν μόλις έξι αθλητές και αθλήτριες από τη διοργάνωση.
Ο Κόου τη συνεχάρη ιδιαίτερα, ενώ ζήτησε από όλους να του κάνουν τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο μέλλον του αθλήματος.
Η Σέρβα Ιβάνα Σπάνοβιτς κέρδισε στο μήκος και αποθεώθηκε, η 23χρονη Βρετανίδα Λόρα Μούιερ ήταν από τα πρόσωπα των αγώνων με τις νίκες της σε 1.500 και 3.000 μέτρα, ενώ Ιστορία έγραψε ο αλβανός άλτης του μήκους Ιζμίρ Σμάιλα που χάρισε στη χώρα του το πρώτο χρυσό μετάλλιο όλων των εποχών.