Τελικά, ο Τζορτζ Σανταγιάνα είχε δίκιο. Η οικογένεια είναι ένα από τα αριστουργήματα της φύσης, έλεγε ο φιλόσοφος. Πόσω μάλλον η οικογένεια Μητσοτάκη. Μπορεί πάντα να σε αφήνει άφωνο. Τι έγινε πάλι; Η πλευρά της Ντόρας είναι κατηγορηματική. Αιτία για την απουσία της από την ομιλία του Κυριάκου στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή, δεν ήταν οι ετοιμασίες για το τραπέζι της γιορτής της, αλλά «η κατάρα των ψηλών». Ποια είναι αυτή; Μα, η ισχιαλγία. Η Μπακογιάννη είχε περάσει ήδη δέκα μέρες στο κρεβάτι και παρ’ όλα αυτά έδωσε το «παρών» στους Δελφούς για να μην κρεμάσει τους διοργανωτές. Δυο μέρες όμως όρθια εκεί, μια και «δεν είχαν και καρέκλες», δεν άντεξε. Εξού κι έφυγε, υποστηρίζει.

Νο φιέστα

Θα ήταν η κορύφωση των εορτασμών για τα δίχρονα της πολυχρονεμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια φιέστα στο Τάε Κβον Ντο που ήταν να γίνει αρχές Φεβρουαρίου, μετά πήγε για μέσα Φεβρουαρίου και παρότι έχουμε μπει για τα καλά στον Μάρτιο, ακόμη να σταλούν οι προσκλήσεις. Και ούτε και πρόκειται να τις λάβει ποτέ κανείς γιατί ματαιώθηκε. Μικρή αλλά όχι αδιάφορη λεπτομέρεια; Η φιέστα δεν θα ήταν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά ΣΥΡΙΖΑ σκέτο. Τι κι αν Καμμένος και Τσίπρας σφιχταγκαλιάζονται και φιλιούνται μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς; Οι διοργανωτές της Κουμουνδούρου δεν υπολόγιζαν τον μικρό κυβερνητικό εταίρο στις ετοιμασίες. Οχι ότι έχει καμιά σημασία τώρα. Τα νταούλια έχουν σιγήσει προ πολλού. Ισως βέβαια να είναι και καλύτερα για τους συντρόφους. Γιατί έτσι όπως πάει η διαπραγμάτευση, η γιορτή για τα δυο χρόνια στην εξουσία κινδύνευε να εξελιχθεί σαν το «Πάρτι στον 13ο όροφο». «Φόβοι και ψίθυροι για ανώμαλη προσγείωση / Ατυχο πάρτι, σκάρτη μουσική/ και το κρασί έτσι γρήγορα μας τέλειωσε». Ούτε ο Καρανίκας στην μπάρα δεν θα το έσωζε.

«Σαπάν-σακάτ»

Το τιτίβισμα είναι προχθεσινό. Αλλά πόσο συχνά έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις οικονομική ανάλυση σε άπταιστα λαρισαϊκά; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter το δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ –και μάλιστα στα αγγλικά –και το σχολίασε ως εξής: «Η οικονομία πάει “σαπάν” λέει ο Πρωθυπουργός. Μετά από λίγο η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι πάει “ντογρού σακάτ”. “Σαπάν-σακάτ θα μας πιάσει “αντράλα”». Ο Φίλιππας, όπως τον αποκαλούν στη γενέτειρά του, περιγράφει σε Σαρακατσαναίους, Βλάχους, Κοπατσαραίους, Καραγκούνηδες, Πόντιους και Χασιώτες τα μακροοικονομικά της χώρας. Μήπως να τα εξηγούσε και στους συριζαίους;

Ζούγκλα

«Η Γεννηματά μια νύξη έκανε για το θέμα του αρχηγού». Αυτό υποστήριζε προχθές σε συνομιλητές του δημαρίτης. «Οι θέσεις της ΔΗΣΥ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την πορεία του χώρου θα αποφασιστούν στο επόμενο κεντρικό συμβούλιό της και θα ανακοινωθούν γραπτά» έγραφε σε ηλεκτρονικό μήνυμα λίγο αργότερα την ίδια μέρα εκπρόσωπος της Κινήσεων Πολιτών. Ο αποδέκτης των δυο αυτών μηνυμάτων αναρωτήθηκε αν υπάρχει κανένα θέμα στη Συμπαράταξη. Μήπως, ας πούμε, τελικά δεν στηρίζουν – ψηφίζουν Φώφη για αρχηγό; Οπως το θέτει ενημερωμένη πηγή του χώρου, «το μόνο που μένει ανοιχτό για το Συνέδριο τον Ιούνιο είναι η εκλογή των συνέδρων». Κοινώς, επιμένει ότι κανείς δεν διαφωνεί με την παραμονή της Φώφης στην ηγεσία, αφού δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος. Οι του ΠΑΣΟΚ, παρεμπιπτόντως, διεμήνυσαν στις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις πως «αν θέλει κάποιος εκλογή από τη βάση, πάμε». Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απειλή αυτό. Η πολιτική εξάλλου είναι σαν τη ζούγκλα. Ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου.

Κερκίδα

Γήπεδο το Ευρωκοινοβούλιο χθες. Ο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης προσκάλεσε αρκετούς από τους συμπαίκτες του στην Εθνική του 2004 και τον βέλγο πρώην ποδοσφαιριστή Ζαν Μαρκ Μποσμάν για να συζητήσουν αν 22 χρόνια μετά την «απόφαση Μποσμάν» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την άμεση εφαρμογή του άρθρου 48 της Συνθήκης της Ρώμης) αυτή έφερε αποτελέσματα. Δεν κατέληξαν πουθενά. Δεν έχει σημασία. Η κερκίδα –γιατί το κέντρο της ευρωκρατίας γέμισε με έλληνες φιλάθλους, όσους τέλος πάντων κατάφεραν να βρουν διαπίστευση –παραλίγο να αρχίσει να φωνάζει «σήκωσε το τιμημένο». Η αρχική εκδοχή του συνθήματος, πάντως, ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση του έθνους.

Περί μουσείων

Σε μια άλλη αίθουσα, λίγο αργότερα, μίλησε κι ο Αντώνης Σαμαράς. Για τα θεματικά μουσεία. Στην απορία «τι είναι τα θεματικά μουσεία;» μια σύντομη εξήγηση θα μπορούσε να είναι «μουσείο λαδιού στην Καλαμάτα». Στο ακροατήριο βρέθηκε κι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Οι μυημένοι στα των Βρυξελλών λένε πως ο Ταγιάνι όχι μόνο είναι αρχαιολάτρης, αλλά μιλά και αρχαία ελληνικά.