Στο πολιτικό πεδίο αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να εκδηλώνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ψήφισης μίας ακόμη συμφωνίας – τσεκούρι, η οποία στον βαθμό που θα ολοκληρωθεί, θα εξαφανίσει και το τελευταίο φύλλο συκής του κόμματος.
Τα αποτελέσματα του EuroWorking Group της Πέμπτης αναμένεται να δώσουν το σήμα για τις εξελίξεις, όμως ακόμη και όσα μέχρι πρότινος περιγράφονταν ως θετική εκδοχή μιας λύσης, φαίνεται πως υποκρύπτουν περιπλοκές.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται αυτή τη στιγμή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: από τη μια πλευρά οι πιέσεις των δανειστών για κατάρριψη και του τελευταίου προκαλύμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου, από την άλλη η αισθητή πλέον αγωνία των βουλευτών για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας και τις προοπτικές επανεκλογής τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μια άλλη συζήτηση διεξάγεται και σύμφωνα με αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας διατρέχει αυτήν τη στιγμή έναν μεγάλο κίνδυνο: να βρεθεί προ κοινοβουλευτικών και εσωκομματικών απροόπτων και αντιδράσεων ενός μέρους, έστω και μικρού, της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Οσο εντείνεται η πίεση των δανειστών για ολοκλήρωση της συμφωνίας τόσο αυξάνονται και οι εκδηλώσεις εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές τους περιφέρειες, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να φοβούνται περισσότερο τις αποδοκιμασίες παρά την απώλεια των βουλευτικών τους προνομίων. Την ίδια στιγμή, σχηματισμοί όπως η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας αναζητούν στελέχη για να «κλείσουν» συνδυασμούς…
ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ. Επειτα και από τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα, η κυβέρνηση απώλεσε στην ουσία κάθε επιχείρημα έναντι των δανειστών και κυρίως έναντι του ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούσε τους προηγούμενους μήνες ότι βασίζει τις προτάσεις του για σκληρά μέτρα σε λανθασμένες εκτιμήσεις.
Το μακροοικονομικό σενάριο της συμφωνίας μοιάζει πλέον να έχει διαλυθεί και υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών να εντείνονται, όπως και τις απαιτήσεις για άμεση νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και αυξήσεων στη φορολογία.
Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για τα αντίμετρα εκκρεμεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.
Η επιβεβαίωση της ύφεσης για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, στην ουσία ανέτρεψε το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση πλέον βρέθηκε μετέωρη να αναμένει την επόμενη κίνηση των δανειστών. Το πρόβλημά της μεγεθύνεται, καθώς με τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν.
Επιπλέον, η εκτίμηση που είχε διατυπωθεί και από το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη το 2017 θα έφθανε το 2,7% φαίνεται να μην επαληθεύεται.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Η πάροδος του χρόνου και οι ζημίες που μεγεθύνονται πλέον καθημερινά, έχουν εγκλωβίσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών στην καθυστέρηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να κατανοούν ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν ούτε το πιο φιλόδοξο από τα σενάριά τους.
Αυτό προβλέπει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης, με μία ακόμη άτακτη υποχώρηση, θα δώσει την ευκαιρία αλλαγής κλίματος περί το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2018, ώστε να αναμένουν μία ενίσχυση της ανάπτυξης, που θα λειτουργούσε σαν πολιτικό «φιλί της ζωής» για τον ΣΥΡΙΖΑ.