Ολα τα καυτά θέματα παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Για πρώτη φορά όμως τις τελευταίες ημέρες, ελληνικές κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «συγκλίσεις» στα δημοσιονομικά, τόσο όσον αφορά την περικοπή των συντάξεων όσο και σχετικά με τα αντίμετρα. Το αφορολόγητο θεωρείται ήδη δεδομένο ότι οδεύει προς δραστική συρρίκνωση από το 2019, αλλά χθες κυβερνητικό στέλεχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και οι συντάξεις να περικοπούν από το ίδιο έτος.

«Είναι ανοιχτό αν τα μέτρα για τις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο το μαχαίρι που ζητούν οι δανειστές να έρθει από του χρόνου.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ όπως ζητούσε το ΔΝΤ, παζαρεύει αντίμετρα ύψους 2% του ΑΕΠ καθώς και τον μηχανισμό ενεργοποίησής τους και καταγράφει σύμφωνα με πληροφορίες ως ένδειξη αποκλιμάκωσης των πιέσεων την αποδοχή από πλευράς Ταμείου διατηρήσιμων χαρακτηριστικών στην υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016.

Η αναγνώριση διατηρήσιμων χαρακτηριστικών στην υπεραπόδοση του περυσινού πλεονάσματος ενδέχεται να οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των απαιτήσεων πρόσθετων μέτρων –πέραν του πακέτου 2% –για το 2018.

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ένας ακόμα κύκλος συζητήσεων αναφορικά με τα δημοσιονομικά, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών.