Τι έκανε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να θυμηθεί τον προκάτοχό του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος στην τελευταία του σεζόν στην ομάδα (2009-10) είχε αλλάξει τέσσερις προπονητές;

Ουσιαστικά, η χθεσινή απόφαση του προέδρου του Ολυμπιακού περί αποπομπής του Μπέντο ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου.

Η επιλογή υπηρεσιακού προπονητή (αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος κόουτς της ομάδας νέων του συλλόγου Κ-20, Βασίλης Βούζας) μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς είναι φανερή η πρόθεση του ισχυρού άνδρα του συλλόγου να πάει σε συμφωνία με προπονητή –πιθανότατα από την Ιβηρική Χερσόνησο πάλι –το καλοκαίρι.

Παράλληλα ο νυν τεχνικός (που θα έχει στο πλευρό του, ως συνεργάτες, τους Τάσο Πάντο και Αριέλ Ιμπαγάσα) γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τούς νεαρούς άσους της ομάδας.

ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕ. Την περασμένη Κυριακή, όταν ολόκληρο γήπεδο έβριζε εν χορώ τον κόουτς του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον στήριξε, όπως και (περισσότερο) τους παίκτες, ενώ η εύκολη λύση –που ακολουθούν πολλές φορές οι πρόεδροι σε ανάλογες στιγμές –ήταν να αφήσει τον κόσμο να εκφραστεί και να ωθήσει σε παραίτηση τον Μπέντο.

Δεν το έκανε, το αντίθετο, αλλά ο πορτογάλος τεχνικός δεν σεβάστηκε πρώτα απ’ όλα τους παίκτες που του έχουν απομείνει στο ρόστερ. Ο ίδιος έπαιρνε τα εύσημα στις νίκες-προκρίσεις χωρίς Μιλιβόγιεβιτς – Ιντέγε και η διοίκηση (δικαίως) την κριτική που είχε αφήσει να αποδυναμωθεί η ομάδα. Ο ίδιος ο κόουτς πάντως δεν ήθελε τον Ανσαριφάρντ, ενώ όταν του πρότειναν στόπερ είπε: «Εχω τον Νικολάου». Τον οποίο όμως άδειασε, όπως και τους υπόλοιπους, με τις δηλώσεις του στην Τούμπα περί αδυνατισμένου ρόστερ.

Είχε ξαναπεί ότι θα λείψουν αυτοί που έφυγαν από την ομάδα σε σωστό τάιμινγκ, ποιος ο λόγος να το επαναλάβει παραμονές ενός κρίσιμου αγώνα για την Ευρώπη;

Ο συμπατριώτης του Μάρκο Σίλβα, όταν είδε ανάλογα θέματα το καλοκαίρι που δεν του άρεσαν, έθεσε θέμα προσωπικού προβλήματος και αποχώρησε. Ο Μπέντο μπορούσε να παραιτηθεί αντίστοιχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή να μείνει μέχρι να φύγει –λόγω αποτελεσμάτων –με αποζημίωση. Ηταν κοντά μετά την ήττα στη Λάρισα, στο «Χ» με την Κέρκυρα, εάν δεν τα κατάφερνε με την Οσμανλισπόρ.

Ευτυχώς για τον ίδιο τον κόουτς, αλλά και τον Παναθηναϊκό, οι οργανωμένοι της Θύρας 7 είχαν ανάψει κόκκινο δύο φορές στον Μαρινάκη περί απόκτησης του Μαρίνου Ουζουνίδη. Επίσης μπορεί να θεωρούσε συνταξιούχους τους Καμπιάσο και Τσόρι, και κουρασμένο τον Μάριν, αλλά χωρίς αυτούς έπαιζε εδώ και δύο μήνες μόνο με σέντρες…

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ. Και ο πιο εμπαθής απέναντι στον πορτογάλο τεχνικό δεν μπορεί να μην παραδεχθεί την προώθηση –όχι στα λόγια και στις υποσχέσεις αλλά επί σε πραγματικές συνθήκες –παικτών από την ακαδημία του Ολυμπιακού.

Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος και Νικολάου ήταν το αποκορύφωμα, με τον Μπέντο να τους δίνει ρόλο βασικού ακόμα και σε ντέρμπι ή σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Για όσους λένε ότι το έκανε με τη βαθμολογική άνεση που είχε η ομάδα του θα θυμίσουμε ότι ιδιαίτερα τον Ρέτσο τον έβαλε από νωρίς και τον δοκίμαζε ως αριστερό μπακ, γεγονός που πήγε να του στοιχίσει τον αγώνα στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο στην αρχή του πρωταθλήματος όπου ο Ολυμπιακός ακόμα δεν είχε πάρει διαφορά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο Μπέντο πήρε μια ομάδα με καταρρακωμένη ψυχολογία και την έβαλε στους ομίλους του Γιουρόπα και στη συνέχεια και στις 16 για πρώτη φορά μετά το 2012, ενώ την έφτασε πρώτη με διαφορά στο πρωτάθλημα και στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Αυτό που βρήκε ο ίδιος ως παρακαταθήκη από τον Βίκτορ, βέβαια, ήταν μια εξαιρετική προετοιμασία, με τους παίκτες να μην παρουσιάζουν το φαινόμενο των θλάσεων μέσα στη χρονιά.

Καρφί από τον Τσόρι

Εμπειρος και εκτός γηπέδου ο Τσόρι Ντομίνγκες κατάλαβε νωρίτερα από τον καθένα την αντίστροφη μέτρηση για τον Πάουλο Μπέντο και τον άδειασε πρώτος με post. Μιλώντας ως αρχηγός του Ολυμπιακού, ο Τσόρι επισήμανε ότι κάποια στιγμή ο Μπέντο έπρεπε να δει τις δικές του ευθύνες και να βάλει το εγώ κάτω από το εμείς, ενώ έμεινε έκπληκτος από τις δηλώσεις του Πορτογάλου λέγοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του.