Μια Ευρώπη πολλών ή μόλις δύο ταχυτήτων; Είναι το ερώτημα που ανέκυψε μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα –και αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των 27, που θα συγκληθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. «Ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» είχε δηλώσει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από τα ανάκτορα των Βερσαλλιών. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος να προχωρήσουν κάποιες χώρες πιο γρήγορα από τις άλλες, να προχωρήσουν με διαφοροποιημένες συνεργασίες» είχε συμπληρώσει η Ανγκελα Μέρκελ.
Η εξαγγελία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, πάντως, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσει η Γηραιά Ηπειρος τα 60 χρόνια από την ιδρυτική πράξη της ένωσής της. Και μάλλον γι’ αυτό δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του γαλλογερμανικού άξονα έσπευσαν χθες να διαβεβαιώσουν ότι οι ταχύτητες δεν θα είναι δύο ούτε συνιστούν διαιρετική τομή ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ισχυρούς και ανίσχυρους. Ο ένας είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο» ότι «οι χώρες του Νότου, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, είναι ήδη στην πρώτη κατηγορία και δεν υπάρχει κίνδυνος να βγουν».
Σύμφωνα με τον γερμανό ευρωβουλευτή, «το σχέδιο του κοινού νομίσματος πρέπει να προχωρήσει και όχι να κάνει βήματα πίσω». Η κύρια υποχρέωση, για την ομάδα αυτή, είναι να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με την πολιτική ολοκλήρωση, επισημαίνει ο Βέμπερ προσθέτοντας ότι «το σχέδιο του κοινού νομίσματος πρέπει να ενισχυθεί, όχι να διορθωθεί», και ότι όλες οι χώρες «πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όπως είναι η ατζέντα 2000, την οποία είχε επινοήσει και θέσει σε εφαρμογή ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ». Το ζητούμενο για τον Μάνφρεντ Βέμπερ είναι να «ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, την οποία ο Πούτιν θα ήθελε διαιρεμένη και αδύναμη. Πρέπει να σταθούμε στο ίδιο ύψος των ΗΠΑ του Τραμπ και της Κίνας ως παγκόσμιοι εταίροι. Να δημιουργήσουμε μια ενήλικη Ευρώπη σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη».
Στη διαβεβαίωση ότι το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ιδέας δεν αφορά μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων έδωσε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όπου η πρώτη θα περιλαμβάνει τα μεγάλα κράτη που προχωρούν γρήγορα και η δεύτερη τα μικρά που δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα. Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο αποκλεισμού» δήλωσε από τη Λισαβόνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Οπως εξήγησε, «όλες οι χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα, θα μπορούν να το κάνουν». Από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ο γάλλος υπουργός έσπευσε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι και αυτή η χώρα της Ιβηρικής περιλαμβάνεται στις χώρες της «πρώτης γραμμής», που θα αντιμετωπίσουν από την πρώτη ταχύτητα τις σημερινές προκλήσεις. «Πρέπει όλες εκείνες οι χώρες που το επιθυμούν και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν πιο γρήγορα, να μπορέσουν να το κάνουν μαζί».
Οπως πάντως σημειώνει η γαλλική «Φιγκαρό», ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο εξέφρασε αρκετές επιφυλάξεις κατά τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, μολονότι αυτός ο τελευταίος υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «ούτε η Γαλλία ούτε η Πορτογαλία έχουν μέλλον έξω από την Ευρώπη». Οι προβληματισμοί αυτοί αναμένεται να τεθούν και στην αυριανή Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που αποτελεί και το τελευταίο ραντεβού των 27 πριν από τους εορτασμούς, στις 25 Μαρτίου, των 60 χρόνων από την ίδρυση της ενωμένης Ευρώπης. Στη Σύνοδο των Βρυξελλών θα φανεί αν στη γιορτή της Ρώμης θα πάνε ενωμένοι ή διχασμένοι.