Τριπλό καμπανάκι για αύξηση του προστατευτισμού, για πιθανή μη διατηρήσιμη άνοδο στα χρηματιστήρια και για ισχυρές μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες λόγω της διαφορετικής νομισματικής πολιτικής μεγάλων κεντρικών τραπεζών χτύπησε χθες ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι ανισότητες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν χειρότερα προβλήματα.
«Η ανάπτυξη εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά ασθενής για να κάνει τη διαφορά για όσους έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα από την κρίση και έχουν μείνει πίσω. Περισσότερο από ποτέ, σήμερα οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν δράση για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 3,3% από 3% το 2016, με κίνδυνο αυτή να εκτροχιαστεί λόγω των μεγάλων προκλήσεων. Ακόμη και αν επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Αυτό αποδίδεται στις ασθενείς επενδύσεις και στη μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο Οργανισμός φαίνεται να ανησυχεί και για τις πολιτικές εξελίξεις. Παρότι δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στην έκθεση, όλα δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλωστε η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηρίων αποδίδεται από τον ΟΟΣΑ στις προσδοκίες για δημοσιονομική χαλάρωση από τον Τραμπ και όχι στις προοπτικές για την πραγματική οικονομία.
Επίσης ο Οργανισμός έδωσε σήμα για πιθανές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες ισχυρών νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ, επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθούν πλέον διαφορετικές νομισματικές πολιτικές. Η Fed οδεύει προς νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό αναμένεται να ισχυροποιήσει το δολάριο δημιουργώντας κινδύνους για χώρες που έχουν δανειστεί σε αμερικανικό νόμισμα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται ότι διατρέχουν η Τουρκία και το Μεξικό εκτιμά ο ΟΟΣΑ.