Ακόμα ένα λόγο για να τηρούμε τους κανόνες της στοματικής υγιεινής ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Σε μελέτη με εκατοντάδες ηλικιωμένους διαπίστωσανότιτα υγιή δόντια μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι σωτήρια για τις νοητικές λειτουργίες μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη,οι ηλικιωμένοι που χάνουν πολλά από τα δόντια τους εξαιτίας περιοδοντικής νόσου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ – και όσο περισσότερα δόντια χάνουν, τόσο το χειρότερο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (JAGS), όσοι από τους εθελοντές τους είχαν απομείνει με 10-19 δόντια, είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με όσους διατηρούσαν τουλάχιστον 20 δόντια από τα αρχικώς 32 που όλοι διαθέτουμε.
Αντίστοιχα, όσοι είχαν απομείνει με 1-9 δόντια διέτρεχαν κατά 81% μεγαλύτερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
Η αύξηση ήταν λίγο χαμηλότερη σε όσους δεν διέθεταν κανένα φυσικό δόντι (ήταν 63%), πιθανώς διότι φορούν πλέον μασέλα οπότε είχαν πλήρη τεχνητή οδοντοστοιχία.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η καλή στοματική υγιεινή έχει ζωτική σημασία για την υγεία του εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομογιούκι Οχάρα, από το Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για τη συσχέτιση αυτή.
Μία είναι ότι η μάσηση διεγείρει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και έτσι αυξάνει την τροφοδοσία του με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του.
Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο πως η απώλεια δοντιών οδηγεί σε αλλαγή (προς το χείρον) των διατροφικών συνηθειών – και η αλλαγή αυτή επίσης επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας.
Και μετά, είναι η χρόνια φλεγμονή που χαρακτηρίζει την περιοδοντική νόσο, η οποία αρχίζει με βαριά ουλίτιδα και, δίχως θεραπεία, καταλήγει στην απώλεια δοντιών. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει στην παθογένεση πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η νόσος Αλτσχάιμερ.
«Υπάρχει τέλος η πιθανότητα να αποτελεί η φτωχή στοματική υγιεινή ένδειξη πλημμελούς φροντίδας της υγείας και είναι γνωστό ότι στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να συμβάλλουν και καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου», πρόσθεσε ο δρ Οχάρα.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.566 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί πέντε έτη. Έως το τέλος της μελέτης, οι 180 από αυτούς (ποσοστό 11,5%) είχαν εκδηλώσει άνοια, με τους περισσότερους να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ.