Πόση ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν, τελικώς, τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις; Και αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, τους περιφερειάρχες, τους ευρωβουλευτές, τους δημάρχους κ.λπ.

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά αριθμητικό, αφού, σύμφωνα με το πρότερο φορολογικό καθεστώς του 2015 για εν λόγω δημόσια πρόσωπα, επιβαρύνονταν με εισφορά 8% επί του συνολικού εισοδήματός τους. Το 2016 (ν. 4387) το φορολογικό πλαίσιο άλλαξε για όλους –συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερθέντων.

Συγκεκριμένα εφαρμόστηκε ο κλιμακωτός υπολογισμός της εισφοράς αλληλεγγύης («χαράτσι» κατά το κοινώς λεγόμενον) βάσει εισοδήματος που καταβάλλουν οι πολίτες με τους οποίους εξομοιώθηκαν και όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις.

Το συνολικό εισόδημα

Επαψε δηλαδή να ισχύει για τους τελευταίους η οριζόντια επιβάρυνση του 8% και όπως φαίνεται, για κάποιους εξ αυτών τουλάχιστον η αλλαγή αυτή αποδείχθηκε ευνοϊκή, καθώς υπολογίζεται ότι πληρώνουν λιγότερα (μειωμένη εισφορά έως και 1.999 ευρώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα).

«Το αν καθένα από αυτά τα πρόσωπα πληρώνει περισσότερο ή λιγότερο συνολικό φόρο (φορολογία εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και μετά τις αλλαγές του 2016 εξαρτάται από το συνολικό εισόδημά του και δεν μπορεί να γενικευθεί», ήταν το σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, πάντως επισημαίνει ότι πλέον ο ανώτατος συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι πλέον 10% και όχι 8% που ήταν το 2015 ή 4% το 2014.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι μια «σκανδαλώδης ρύθμιση που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό», διευκρινίζοντας ότι είναι μέρος της γενικότερης φορολογικής ισορροπίας που επιχειρήθηκε στα δημόσια οικονομικά με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016. Πάντως, «ισορροπία» δεν το λες…