Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του Ιερώνυμου, του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ήταν οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος, όμως εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να μιλάει πιο συχνά και δεν διστάζει να εκτοξεύει «ιερά βέλη» κατά πολιτικών όταν θεωρεί ότι βλάπτουν την Εκκλησία. Επαναλαμβάνει συχνά δημοσίως την άποψη ότι η Εκκλησία δεν έχει αμύθητη περιουσία, επισημαίνει την προσφορά της στη διάρκεια της κρίσης και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας ξορκίζοντας τον χωρισμό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κόντρας του με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τα Θρησκευτικά. Μολονότι έχουν περάσει πέντε μήνες από την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον έβγαλε και πάλι στη σέντρα στη χθεσινή εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, δείχνοντας πως δεν τον ήθελε με τίποτα στο υπουργείο Παιδείας. Δημοσιοποίησε τους διαλόγους που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου, με σαφή στόχο να δείξει εκ νέου την ενόχλησή του για τον Φίλη. Μετά τη συμφωνία για διάλογο από μηδενική βάση είχε πει στον Πρωθυπουργό: «Κύριε Πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Φίλη, που ήταν σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση, και ο Ιερώνυμος φρόντισε χθες να τις ξαναθυμίσει στην Ιεραρχία μαζί με την ανακοίνωση που είχε βγάλει την επόμενη μέρα η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη «αδειάζοντας» τον υπουργό.

Μάλιστα, ο Ιερώνυμος προχώρησε ακόμη περισσότερο την αποδόμηση Φίλη, αναφερόμενος με επαινετικά λόγια στον νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τονίζοντας πως χαρακτηρίζεται από σύνεση και φρόνηση και πως «το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

Η διάψευση και η απάντηση. Αργά χθες το απόγευμα πάντως, ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης διέψευσε τους διαλόγους που δημοσιοποίησε ο Ιερώνυμος λέγοντας πως βάζει στο στόμα του Πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν. «Αν υπάρχει απορία ή ερώτημα του κ. Φίλη, μπορούν να του απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ. Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καμμένος, η κ. Γεροβασίλη, οι αρχιερείς», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος.