Κυβέρνηση και δανειστές έδωσαν χθες τα ρέστα τους με ολονύχτιες διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να έρθουν όσο το δυνατό πιο κοντά σε μια κάποιας μορφής συμφωνία έστω και μισή. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, το λεγόμενο Staff Level Agreement, το οποίο όμως όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια από ελληνική πηγή δεν θα ενσωματώνει τα οδυνηρά μέτρα για μείωση αφορολογήτου και συντάξεων την περίοδο μετά το 2018 ούτε βέβαια και τα αντίμετρα. «Παραμένουν τρία τέσσερα θέματα ανοιχτά για τα οποία επιδιώκεται πολιτική επίλυση» ανέφερε κυβερνητική πηγή, δίνοντας τροφή στις ενδείξεις για σπάσιμο της διαπραγμάτευσης σε δύο δόσεις.

Ευρωπαϊκή πηγή εξέφραζε λίγο πριν τα μεσάνυχτα επιφυλάξεις για το κατά πόσο ένα τέτοιο σενάριο – της εξαίρεσης δηλαδή των πλέον καυτών θεμάτων της ατζέντας από το SLA – είναι πιθανό να επαληθευτεί. Το τοπίο παραμένει θολό και το μόνο βέβαιο είναι ότι ώς την τελευταία στιγμή οι εμπλεκόμενες πλευρές επιχειρούσαν να μην αναχωρήσουν οι δανειστές από την Αθήνα σε κλίμα αδιεξόδου. Ετσι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Η προσπάθεια συγκλίσεων φάνηκε από το βράδυ της Δευτέρας, όταν κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ αποδέχθηκε την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 με μόνιμα χαρακτηριστικά σε ένα σημαντικό βαθμό. Η εξέλιξη αυτή στάθηκε ικανή για να κλείσει χθες το δημοσιονομικό κενό για το 2018 με μόνες παρεμβάσεις στο μέτωπο των περικοπών επιδομάτων τα οποία θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αυτές οι παρεμβάσεις είχαν συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση, χωρίς να έχει πει το οριστικό ναι, φέρεται να αποδέχεται τα νέα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (ενδεχομένως να κατέβει ο πήχης οριακά στην περιοχή του 1,9% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ σε σύνολο 3,6 δισ.) με το αφορολόγητο να κατηφορίζει στη ζώνη των 6.000 ευρώ από το 2019 και τις συντάξεις να μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη το 2020.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Από τις τέσσερις το απόγευμα, όταν ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, δεν έλειψαν οι σκηνές έντασης. Οι διακοπές ήταν συχνές, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου να αποσύρονται για συνεννοήσεις με τους ανωτέρους τους και να διαφωνούν μεταξύ τους έως αργά το απόγευμα για το εάν θα παραμείνουν στην Αθήνα για συνέχιση των συνομιλιών ή θα αναχωρήσουν ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group αύριο Πέμπτη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος και Δημήτρης Παπαγιαννάκος εθεάθησαν αρκετές φορές να βγαίνουν από την αίθουσα προκειμένου να μιλήσουν στο τηλέφωνο.

Στις δέκα το βράδυ, διεκόπησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το ζητούμενο στην τελευταία διακοπή ήταν οι συνεννοήσεις των Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν), Ντ. Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φρ. Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ν. Τζιαμαρόλι με τους ανωτέρους τους όσον αφορά την εφεξής διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Το κλείσιμο του Staff Level Agreement εφόσον επιβεβαιωθεί από όλες τις πλευρές, θεωρείται ένα πρώτο βήμα. Μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία για μέτρα, αντίμετρα, πλεονάσματα και χρέος ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να απαιτήσει αρκετό ακόμα χρόνο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο τι περιλαμβάνεται στο SLA, το οποίο κατά τις κυβερνητικές πηγές έκλεισε. Πληροφορίες αναφέρουν για παράδειγμα ότι παραμένουν οι διαφωνίες αναφορικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά υπάρχει σύγκλιση στην πρόταση του προέδρου της επιχείρησης για πώληση πελατών. Επιπροσθέτως, στα ενεργειακά προέκυψε και σφήνα στη διαπραγμάτευση μετά την έρευνα που ξεκίνησε η DG Comp αναφορικά με το ενδεχόμενο χειραγώγησης της αγοράς από τη ΔΕΗ. Μεγάλα αγκάθια συνεχίζουν να υπάρχουν και στα εργασιακά, με το ΔΝΤ να επιμένει σε αύξηση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.