Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Μία ημέρα μετά δέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή την τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και την πρόεδρο του Μουσείου Μαρία Κάλλας, Λιάνα Σκουρλή. Την επομένη γευμάτισε με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Αρχιεπισκοπής στο Μοσχάτο. Και το ίδιο βράδυ έδωσε το «παρών» μαζί με όλη την πολιτική ηγεσία στην παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι παραπάνω «ιερές» συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ενδεικτικές του νέου, πιο επικοινωνιακού προσώπου που εμφανίζει τους τελευταίους μήνες. Εχει αφήσει πίσω το χαμηλών τόνων προφίλ του και σιγά σιγά γίνεται πιο εξωστρεφής. «Σπανίως χαλάει χατίρι σε ανθρώπους που έχουν ζητήσει να τον δουν ή σε φορείς που τον έχουν προσκαλέσει σε εκδηλώσεις» σημειώνουν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν το καθημερινό πρόγραμμά του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εχει πυκνώσει τις επαφές του με τους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων. Πηγαίνει συχνά στο θέατρο και σε μουσικές παραστάσεις, ενώ δεν παραλείπει να είναι κοντά στους νέους δίνοντας το «παρών» σε εκδηλώσεις τους.
Στα χνάρια του Χριστόδουλου.Χαρακτηριστικό της στροφής τού Αρχιεπισκόπου είναι ότι το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής ακολουθεί πλέον μια πρακτική που εφάρμοζε την εποχή τού πληθωρικού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο Χριστόδουλος συνήθιζε να συμμετέχει καθημερινά σε πολλές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της Αρχιεπισκοπής να στέλνουν μέιλ στους δημοσιογράφους με το πρόγραμμά του. Οταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, η αποστολή του προγράμματος σταμάτησε. Αλλωστε και οι εμφανίσεις του νυν Αρχιεπισκόπου ήταν περιορισμένες και το στυλ του διαφορετικό. Τώρα όμως η Αρχιεπισκοπή στέλνει και πάλι το πρόγραμμα του Ιερώνυμου στα μέιλ των δημοσιογράφων.
Εχει έργο να δείξει. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι –εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές –που έχουν οδηγήσει τον Ιερώνυμο σ’ αυτή την αλλαγή. Ο πρώτος είναι ότι αισθάνεται πλέον έτοιμος να μιλήσει για το έργο της Αρχιεπισκοπής –και το δικό του –διότι τώρα, έχοντας συμπληρώσει 9 χρόνια στο τιμόνι της, υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Στην αρχή της θητείας του, μολονότι είχε στο μυαλό του το σχέδιο «όπως στη Λειβαδιά» –δηλαδή την υλοποίηση προνοιακών υποδομών κατά τα πρότυπα αυτών που είχε δημιουργήσει όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας -, απέφευγε να μιλάει πολύ και να εκτίθεται στα μέσα ενημέρωσης. «Θέλω να έχω ολοκληρώσει κάτι για να μιλήσω» έλεγε τότε σε στενούς συνεργάτες του. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, όμως, η Αρχιεπισκοπή και ο φιλανθρωπικός της οργανισμός, η Αποστολή, σήκωσαν μεγάλο βάρος για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών, ενώ συστάθηκαν και λειτουργούν αρκετά ιδρύματά της. Συνεπώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν αποκλείεται να θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδειχθούν το έργο και οι δράσεις της Εκκλησίας για τον άνθρωπο.
Γέφυρες με την πολιτεία. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Ιερώνυμος έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του έχει να κάνει με το νέο δόγμα που προσπαθεί να εφαρμόσει τους τελευταίους μήνες: προσκαλεί υπουργούς και πολιτικούς τής αντιπολίτευσης και γευματίζουν μαζί σε ιδρύματα που έχει ιδρύσει η Αρχιεπισκοπή. Μέσα απ’ αυτές τις επαφές εκτιμάται πως στόχος του είναι να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Από τη μια δηλαδή θέλει να προβάλει το έργο της Εκκλησίας και από την άλλη επιχειρεί να «χτίσει» γέφυρες επικοινωνίας τόσο με την κυβέρνηση αλλά και με την αντιπολίτευση με απώτερο σκοπό να περάσει τις θέσεις της Ιεραρχίας. Επιθυμεί να αποφύγει νέες κρίσεις στις σχέσεις της Εκκλησίας με την πολιτεία όπως αυτή για τα Θρησκευτικά τον περασμένο Οκτώβριο και έχει πάντα στο μυαλό του πως μια μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να φέρει αλλαγές δυσμενείς για την Εκκλησία.
Επιπλέον, ο Ιερώνυμος είναι αυτός που έχει ζήσει μέσα στα χρόνια της κρίσης τη συνεχή εναλλαγή πρωθυπουργών –Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας –σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλοντας και μη, δηλαδή, εκτιμάται ότι έχει αποκτήσει εμπειρία στην επικοινωνία του με τους πολιτικούς και στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, ειδικά με αυτούς που έχουν πιθανότητες να γίνουν αυριανοί πρωθυπουργοί.
Παραμονές του νέου έτους, ο Αρχιεπίσκοπος γευμάτισε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Δημήτρειο Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο πλαίσιο της πολύ θερμής σχέσης που διατηρεί μαζί του. Τα γεύματα όμως με τους πολιτικούς συνεχίστηκαν. Λίγες εβδομάδες μετά, στις 17 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος παρέθεσε γεύμα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στο Καρέλλειο Κέντρο Αλτσχάιμερ της Αρχιεπισκοπής που λειτουργεί στο Χαλάνδρι. Μία εβδομάδα μετά ο Ιερώνυμος έκανε το τραπέζι στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και στον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα στο κέντρο ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων Εστία, το οποίο λειτουργεί η Αποστολή στον Αγιο Δημήτριο. Εκεί είχε την ευκαιρία να τους αναπτύξει το σημαντικό έργο που υλοποιούν η Αποστολή και η Εκκλησία στον τομέα του Προσφυγικού. Περίπου έναν μήνα μετά ο Ιερώνυμος ήταν οικοδεσπότης στα εγκαίνια του Αρχοντικού – Μουσείου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στην Πλάκα. Παρόντες ήταν ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας καθώς και πολλοί πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα, αφού η Αρχιεπισκοπή είχε δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.