Πώς θα ήταν μια ημέρα που οι γυναίκες δεν θα πήγαιναν στις δουλειές τους; Τη σημασία της συμβολής των γυναικών στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή προσπάθησαν να αναδείξουν οι διοργανωτές της χθεσινής Ημέρας Χωρίς Γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως έναν άλλο τρόπο να γιορτασθεί η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών.

Η Ημέρα Χωρίς Γυναίκες αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης πορείας που πραγματοποίησαν οι γυναίκες την 21η Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις μισογυνικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Χθες, πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ απείχαν από τις δουλειές τους, όπως έκαναν και πολλοί μετανάστες στις 16 Φεβρουαρίου, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής Τραμπ. Επίσης, πολλές φόρεσαν κόκκινα ως ένδειξη της δυναμικής τους παρουσίας στη ζωή της χώρας, ενώ το ροζ σκουφάκι που φορούσαν στην Ουάσιγκτον ήταν ευδιάκριτο σε πολλές συγκεντρώσεις που έγιναν σε άλλες χώρες του κόσμου.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών με συνθήματα για την ισότητα στους εργασιακούς χώρους. «Επί χρόνια και χρόνια, η 8η Μαρτίου ως Ημέρα των Γυναικών ήταν μια χαρούμενη ημέρα», δήλωσε η Τέρι Ο’ Νιλ, πρόεδρος της Αμερικανικής Οργάνωσης Γυναικών. «Ομως το πολιτικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα απαιτεί να αποκτήσουν πολιτική ισχύ».

Ως αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής γυναικών στη χθεσινή διαμαρτυρία πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά και πολλές χιλιάδες μαθητές δεν έκαναν μάθημα αφού η πλειονότητα των δασκάλων δημοτικού είναι γυναίκες. Στις χθεσινές διαδηλώσεις μπήκαν στο στόχαστρο των γυναικών οι αποφάσεις του προέδρου Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών από μουσουλμανικές χώρες και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να λαμβάνουν αμερικανική χρηματοδότηση εάν υποστηρίζουν τις αμβλώσεις σε υπανάπτυκτες περιοχές –μια απόφαση που θεωρείται ότι θα στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ο Τραμπ, βέβαια, χθες μέσω twitter εξήρε τον ρόλο των γυναικών «στην κοινωνία και την οικονομία», όμως έχει κάνει τόσες εμπρηστικές δηλώσεις στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας εις βάρος των γυναικών ώστε λίγοι τον πιστεύουν. Οπως σε βίντεο του 2005 στο οποίο ακουγόταν να καυχιέται για το πώς αρπάζει τις γυναίκες από τα γεννητικά όργανα και σε ένα άλλο που χαρακτήριζε την αντίπαλό του για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον «κακιά γυναίκα».

Παρότι μόνο μικρό ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες της Ημέρας Χωρίς Γυναίκες, είναι προφανές ότι μια κοινωνία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτές. Τα στοιχεία αφορούν τις ΗΠΑ, όμως είναι ενδεικτικά και για πολλές άλλες χώρες. Οι γυναίκες αποτελούν το 84% των δασκάλων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Το 87% των τραπεζικών υπαλλήλων και το 78% των οδοντιάτρων καθώς και των βοηθών. Το 63% των λογιστών και το 78% των νοσοκόμων. Το 55% των φαρμακοποιών και το 50% των δικηγόρων. Συνολικά οι γυναίκες αποτελούν το 47% της εργατικής δύναμης στις ΗΠΑ. Εάν όλες αποφάσιζαν για μία ημέρα να παραμείνουν στο σπίτι τους, το ΑΕΠ της χώρας θα έχασε 21 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου. Οι Αμερικανίδες κερδίζουν, κατά μέσο όρο, 79 σεντς για κάθε δολάρια που κερδίζουν οι άνδρες. Οι Αφροαμερικανίδες και οι ισπανόφωνες αμείβονται ακόμη χαμηλότερα.

«Ατελείωτη Παρασκευή»

Τπ 1975 οι γυναίκες έκαναν απεργία στην Ισλανδία. Εκείνη την ημέρα 90% των γυναικών απείχαν από τη δουλειά, τις εργασίες του σπιτιού, τη φροντίδα των παιδιών και διαδήλωσαν. Η χώρα παρέλυσε. Οι άνδρες αναγκάστηκαν να πάρουν μαζί τους τα παιδιά στη δουλειά, να ψωνίσουν και να μαγειρέψουν. Ηταν τόσο δύσκολα που ονόμασαν την ημέρα εκείνη «Ατελείωτη Παρασκευή».