Εχουν περάσει τρία ακριβώς χρόνια. Ήταν 8 Μαρτίου 2014 όταν αεροπλάνο των Malaysia Airilnes, με 239 επιβαίνοντες εκ των οποίων 153 Κινέζοι, απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Μία ώρα μετά, ως διά μαγείας, η πτήση MH370 χανόταν από τα ραντάρ της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας κάπου ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετνάμ. Δεν βρέθηκε ποτέ, παρά τις πυρετώδεις και έρευνες της Κίνας, της Μαλαισίας και της Αυστραλίας, οι οποίες ανεστάλησαν επισήμως μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.
Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται το επίσημο πόρισμα για την εξαφάνιση. Τα τρία αυτά χρόνια διατυπώθηκαν πολλές απόψεις. Αποδεικτικά στοιχεία ωστόσο υπήρξαν ελάχιστα. Τα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι αδύνατο να λύσουν έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους της πολιτικής αεροπορίας, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε ειδικούς και μη να διατυπώνουν θεωρίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Η ομάδα των ερευνών εργάζεται προς την οριστικοποίηση της ανάλυσης και των ευρημάτων σε οκτώ παραμέτρους, όπως την εκτροπή από το σχέδιο πτήσης, το προφίλ του ιπτάμενου προσωπικού και τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί, όπως ανακοίνωσε ο βραχίονας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας στη Μαλαισία, κατά την τρίτη επέτειο από τη μυστηριώδη εξαφάνιση.
«Με τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τους καταγραφείς πτήσης να μην έχουν ακόμα βρεθεί, υπάρχει σημαντική έλλειψη βασικών στοιχείων», που θα καθορίσουν για ποιο λόγο το αεροσκάφος παρέκκλινε της προγραμματισμένης πορείας του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η επικρατέστερη μέχρι στιγμής θεωρία είναι εκείνη της συντριβής στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Βάσει στοιχείων από τους δορυφόρους της βρετανικής εταιρείας Inmarsat σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία από την πτήση προτού εξαφανιστεί, εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει ότι το Boeing πετούσε νότια αφότου χάθηκε από τα ραντάρ του μαλαισιανού Στρατού, όπου και συνετρίβη. Το πώς κατέληξε εκεί παραμένει θέμα μεγάλης συζήτησης, με άλλους να προκρίνουν το σενάριο της αεροπειρατείας και άλλους να θεωρούν πιθανότερη την τεχνική βλάβη ή το ανθρώπινο λάθος.
Επίτηδες ή κατά λάθος, σε αυτό που συγκλίνουν σχεδόν όλοι είναι ότι ήταν σχεδόν απίθανο ένα αεροσκάφος, το οποίο πιθανότατα συνετρίβη στον αέρα, να βρεθεί σε έναν αχανή ωκεανό.