Συμβαίνει πάλι. Επτά χρόνια μετά την Τσέλσι Μάνινγκ και τέσσερα χρόνια μετά τον Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωπες με άλλη μία κρίση, που δείχνει να είναι πολύ σοβαρή. Η ιστοσελίδα Wikileaks δημοσιοποίησε 8.761 εσωτερικά έγγραφα της CIA που αφορούν το πρόγραμμά της για χακάρισμα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του site, αυτή η διαρροή είναι το πρώτο κομμάτι μιας νέας σειράς αποκαλύψεων για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Θεωρείται πιθανόν η Wikileaks να έχει στην κατοχή της δεκάδες χιλιάδες φακέλους. Ακόμα και κυβερνοόπλα της CIA.
Μεταξύ των εκρηκτικών αποκαλύψεων είναι ότι η CIA, σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές αλλά και ξένες μυστικές υπηρεσίες, μπόρεσε να σπάσει την κρυπτογράφηση σε δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Telegram και το Signal. Η CΙΑ φέρεται να χρησιμοποιούσε κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, σχεδιασμένο να προσβάλλει προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Samsung. Ετσι μπορούσε να «εισβάλλει» σε έξυπνες τηλεοράσεις και να τις μετατρέπει σε μικρόφωνα, καταγράφοντας τις συνομιλίες όσων βρίσκονταν γύρω τους, ενώ προέβαινε σε υποκλοπές δεδομένων, μηνυμάτων και ηχητικών αρχείων από συσκευές με λειτουργικό σύστημα IOS και Android. Ενα πρόγραμμα, γνωστό ως Weeping Angel (άγγελος που κλαίει), είχε αναπτυχθεί ώστε να «καταλαμβάνει» έξυπνες τηλεοράσεις Samsung και ενώ έδειχναν ότι είναι κλειστές, στην πραγματικότητα ηχογραφούσαν συζητήσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα προγράμματα παρακολούθησης αφορούσαν μόνο υπόπτους για τρομοκρατία ή και απλούς πολίτες.
Η ιταλική εφημερίδα «Repubblica» είχε εκτενή πρόσβαση σε αυτούς τους 8.761 φακέλους. Τα έγγραφα δείχνουν πρόσφατα: περιλαμβάνουν αναφορές στα λειτουργικά συστήματα Windows 10, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως μετά το 2015. Πολλοί από τους φακέλους αυτούς περιλαμβάνουν τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες, τις οποίες ήδη εξετάζουν ειδικοί. Πάντως, από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, αποκαλύπτεται χρήση κυβερνοόπλων για παρακολουθήσεις μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες –δηλαδή τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις.
Η μυστική βάση
των χάκερ στη Γερμανία
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η αμερικανική υπηρεσία φέρεται να χρησιμοποιούσε το αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη ως μυστική βάση για επιθέσεις χάκερ που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φρανκφούρτης (στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης, CCIE) έχουν διπλωματικά (μαύρα) διαβατήρια και πλήρη κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους έχουν δοθεί οδηγίες να δηλώνουν ότι εργάζονται ως «τεχνικό συμβουλευτικό προσωπικό».
«Σήμερα, 7 Μαρτίου 2017, ο ιστότοπος Wikileaks αρχίζει νέα σειρά διαρροών για τη CIA, που φέρει την κωδική ονομασία Vault 7» αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο απόρρητων εγγράφων τα οποία αφορούν την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, που έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα». Τα έγγραφα αυτά αποτελούν συνέχεια των κατασκοπευτικών σχεδίων της CIA για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που είχαν αποκαλυφθεί από τον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ τον Φεβρουάριο. Αναφέρεται επίσης ότι στις περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες η CIA βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τη βρετανική ΜΙ5.
Στα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν περιέχονται ακόμα και ταυτότητες πρακτόρων της CIA. Οι φάκελοι βρίσκονταν «σε απομονωμένο δίκτυο υψηλής ασφαλείας που ήταν μέσα στο κέντρο της CIA για επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, στα κεντρικά γραφεία στο Λάνγκλεϊ», όμως πρόσφατα η CIA «έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου της για χακάρισμα», αναφέρει η Wikileaks. «Τα αρχεία κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε πρώην χάκερ της αμερικανικής κυβέρνησης και συνεργάτες με ανεπίσημο τρόπο και ένας εξ αυτών έδωσε σε εμάς κομμάτια του αρχείου».
Το ωστικό κύμα
των αποκαλύψεων
Η οργάνωση του Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα ντοκουμέντα, αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα «τη διανομή των κυβερνοόπλων, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για την τεχνική και πολιτική φύση του προγράμματος της CIA και του πώς τέτοιου είδους όπλα θα πρέπει να αναλυθούν, να αφοπλισθούν και να δημοσιοποιηθούν. Από τη στιγμή που ένα τέτοιο κυβερνοόπλο δίνεται στη δημοσιότητα μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε δευτερόλεπτα», προστίθεται, «και να χρησιμοποιηθεί από τους πάντες: εχθρικά κράτη, μαφίες του κυβερνοχώρου αλλά και έφηβους χάκερ».
Η CIA αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα επί του δημοσιεύματος. Πάντως, αν επιβεβαιωθεί ότι τα στοιχεία είναι αυθεντικά, θα σηματοδοτηθεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα της Wikileaks και των «συμμάχων» της απέναντι στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αλλωστε, μια τόσο σημαντική διαρροή και αποκαλύψεις για τις δυνατότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις και μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ θα αποτελέσουν τεράστια πρόκληση για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε επαινέσει δημόσια την ιστοσελίδα Wikileaks και είχε δυσφημήσει τη CIA.