Περισσότερες από 400 ταινίες μέσα σε επτά ημέρες. Τόσα φιλμ μικρού μήκους χώρεσε το φετινό πρόγραμμα του Athens Animfest, που επιστρέφει για 12η χρονιά στο φεστιβαλικό καλαντάρι της πρωτεύουσας. Το παλαιότερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της χώρας, που έβαλε την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη με τις εκδηλώσεις αυτού του είδους, θα υποδεχθεί τους λάτρεις του animation από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου στον κινηματογράφο Τριανόν. Θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα μαζί με πειραματικές, σπουδαστικές και φρέσκες παραγωγές αλλά και παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις.
«Η ιδέα για το φεστιβάλ γεννήθηκε σαν συνέχεια ενός μεγάλου αφιερώματος στα ευρωπαϊκά κινούμενα σχέδια που έγινε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που ήταν η Αθήνα το 1985. Εκτοτε η ενασχόλησή μου με το animation ήταν συνεχής, μιας και διδάσκω ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών» λέει στο «Νσυν» η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων που διοργανώνει το Athens Animfest.
Στο φετινό κάλεσμα για υποβολή έργων ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 1.500 δημιουργοί από 35 διαφορετικές πόλεις του κόσμου, στέλνοντας δείγματα της δουλειάς τους στους ανθρώπους του φεστιβάλ. Από αυτές όμως μόνο το ένα τέταρτο κατέληξε στο πρόγραμμα προβολών. «Τις κρίναμε με βάση το κατά πόσον ήταν αισθητικά άρτιες, αν είχαν μια νοηματική επάρκεια, αλλά και τη γεωγραφική διασπορά τους» τονίζει ο ιθύνων νους του όλου εγχειρήματος. Ολες, πάντως, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των διαφορετικών τεχνοτροπιών που κυριαρχούν την περίοδο αυτή στον χώρο του animation εντός και εκτός συνόρων. «Οι έλληνες δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα των υπόλοιπων συναδέλφων τους, ενώ το κοινό θα μπορέσει να δει τι παίζει με τα κινούμενα σχέδια εκεί έξω» αναφέρει χαρακτηριστικά η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου.
Οι προβολές ανοίγουν με τις 11 διαφορετικές ενότητες ταινιών μικρούς μήκους όπου παρουσιάζονται έργα με διαφορετικό περιεχόμενο, που θίγουν πληθώρα θεμάτων. Από κοινωνικά, όπως για παράδειγμα το «The Greek debt, a European tragedy» του Βέλγου Ζιλ Γκρεγκουάρ, που αποτυπώνει με κινούμενα σχέδια την ελληνική κρίση (αν και με μονομέρεια, καθώς αντλεί στοιχεία από το αμφιλεγόμενο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Ζωής Κωνσταντοπούλου), μέχρι πολιτικά όπως το «Science Today: The Trump Particle» του Αμερικανού Τζον Ακρ που αναλύει το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ. Η ελληνική δημιουργία έχει ζωντανή παρουσία στις δύο ενότητες του διαγωνιστικού τμήματος με ταινίες όπως η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα και το «Under the clock» της Βασιλικής Παπαηλιού.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ. Στη λίστα των αφιερωμάτων περιλαμβάνεται η ενότητα «Nέα ταλέντα 2016», που εστιάζει σε ταλαντούχους και υποσχόμενους νέους δημιουργούς από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 από τα καλύτερα κινούμενα σχέδια που δημιουργήθηκαν από σπουδαστές και πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες την περυσινή χρονιά. Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς ξένες αγορές υπάρχει ο κύκλος «O!pla across the boarders 2016» και περιλαμβάνει πολωνικά έργα που δημιουργήθηκαν σε επαγγελματικά στούντιο, ανεξάρτητα animation, σπουδαστικές ταινίες, μουσικά βίντεο, επιγράμματα κινουμένων σχεδίων (πολύ μικρού μήκους ταινίες) και formanina (πειραματικά και αφηρημένα έργα).
Οι ειδικές ενότητες συνεχίζονται με το αφιέρωμα στον Μιχάλη Αρφαρά και το μεγάλο κινηματογραφικό έργο του, μιας και έχει άμεση σχέση με τις εικαστικές αναζητήσεις του στον χώρο της στατικής εικόνας. Εδώ, θα προβληθούν μεταξύ άλλων τα φιλμ του «City life grafitis», «Kouklotopos» και «Ikarus novus». Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, φτάνουν στη μεγάλη οθόνη οι προβολές της δράσης «Animation και περιβάλλον» στην αίθουσα Ν. Εγγονόπουλος του Πάρκου Μίκης Θεοδωράκης στα Βριλήσσια. Συμπληρωματικά με αυτές διοργανώνεται στον ίδιο χώρο ημερίδα με την ίδια θεματική, που απευθύνεται σε καθηγητές και δασκάλους.
Τέλος, εγκαινιάζεται το πρότζεκτ «Multimation: Μεταμόρφωσις#1» σε επιμέλεια του Βέλγου Γκερτ Βερμιέρ με έργα που προσεγγίζουν και διερευνούν τα ποικίλα πεδία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν πέρα από το Τριανόν, σε χώρους όπως ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου και ο πολυχώρος Ρομάντσο, θα παρουσιαστούν δημιουργίες που δένουν τη μουσική, το animation, το θέατρο, τα εικαστικά με τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα. Σκοπός του προγράμματος είναι να επεκταθεί και να αναδειχθεί η δημιουργικότητα της νέας γενιάς, καθώς θα δώσουν το «παρών» με τα έργα τους περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
INFO
Από 16 έως 22 Μαρτίου στον κινηματογράφοΤριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101,τηλ. 210-7293.694, είσοδος 4-7 ευρώ)