Ξεκίνησε ως ο άσος στο μανίκι του Λούβρου. Ως η έκθεση που θα σπάσει τα ταμεία, κάτι που είχε να συμβεί στο μουσείο του Παρισιού εδώ και αρκετά χρόνια, και ως μια ανάσα ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που οδήγησαν σε πτώση 15% της προσέλευσης των επισκεπτών. Κι όμως η έκθεση με τους 12 πίνακες του Βερμέερ, που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού έργου του, από τις 22 Φεβρουαρίου που εγκαινιάστηκε έως σήμερα περισσότερα προβλήματα παρά χαμόγελα χαράς έχει προκαλέσει στους ιθύνοντες.
Το μουσείο, όπως όλα δείχνουν, δεν ήταν έτοιμο για την κοσμοσυρροή. Τουλάχιστον 9.500 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση την πρώτη ημέρα και 40.000 την πρώτη εβδομάδα. Τεράστιες ουρές δημιουργούνται στον χώρο υποδοχής της έκθεσης που μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 300 επισκέπτες, ενώ η ζήτηση ηλεκτρονικών εισιτηρίων ήταν τόσο μεγάλη που έπεσε η ιστοσελίδα κρατήσεων και χρειάστηκε να δημιουργηθεί καινούρια. Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, οι φύλακες απειλούν με απεργία από σήμερα αν δεν εξομαλυνθούν τα πράγματα, καθώς υφίστανται όπως δηλώνουν «φυσική και λεκτική κακοποίηση».
Τις ουρές δεν αποφεύγουν ούτε οι συνήθως προνομιούχοι, όπως οι 60.000 Φίλοι του Λούβρου, ούτε οι δημοσιογράφοι ή οι εργαζόμενοι στο μουσείο, ενώ αρκετοί μετά την έξοδό τους αναρωτιούνται αν άξιζε τον κόπο. Αλλωστε και οι κριτικοί έχουν διχαστεί και ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν μέτρια.
Εκπρόσωποι του μουσείου υποστηρίζουν ότι το χάος που προκλήθηκε οφείλεται εν μέρει στους Φίλους του Λούβρου, που δεν θέλησαν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα επισκέψεων σε ώρες που το μουσείο ήταν κλειστό μέσα στον Μάρτιο, αλλά προτίμησαν να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα δουν την έκθεση.
Αλλη εκδοχή επιρρίπτει τις ευθύνες στη νέα τιμολογιακή πολιτική που υιοθέτησε το μουσείο για να τονώσει την επισκεψιμότητα στις μόνιμες συλλογές. Ετσι, αντί για ειδικό εισιτήριο για τις περιοδικές εκθέσεις, οι επισκέπτες καλούνται να πληρώσουν αντίτιμο 15 έως 17 ευρώ με το οποίο έχουν πρόσβαση τόσο στις μόνιμες συλλογές όσο και στις τρεις –την τρέχουσα περίοδο –περιοδικές εκθέσεις. Ο σχεδιασμός ωστόσο αποδείχθηκε φτωχός και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Κι όσο κι αν οι αρμόδιοι υπόσχονται να μειώσουν την αναμονή σε 45 λεπτά, δύσκολα μπορεί να ξεχαστούν οι σκηνές που μετέτρεψαν μια πολλά υποσχόμενη στιγμή για το Λούβρο σε αποτυχία.