Το πρώτο άκουσμα δημιουργεί έναν εντυπωσιακό ομολογουμένως απόηχο: ο Τζίμης Πανούσης ως Τρυγαίος στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη με μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα στο φόντο της επιδαύριας σκηνής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Καμεράτα Φίλων της Μουσικής –των 35 τουλάχιστον μουσικών –κατεβαίνει στο αργολικό θέατρο στις 22 και 23 Ιουλίου για τις ανάγκες της παράστασης που ετοιμάζει για το Εθνικό Θέατρο ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, στη δεύτερη επιδαύρια εμφάνισή του (η πρώτη ήταν με τους επίσης αριστοφανικούς «Αχαρνής», που ανέβασε για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το 2000). Η πληροφορία για την Καμεράτα ενισχύει μάλιστα την αίσθηση ότι η μουσική που υπογράφει ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός εμπεριέχει στοιχεία μιούζικαλ για την παράσταση που υποτιτλίζεται «μουσική ονειροφαντασία». Το λιμπρέτο φέρεται να υπογράφει ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος (Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το «Γκιακ»).

Η «Ειρήνη», όπου αναμένεται επίσης να πρωταγωνιστεί και η Νάντια Κοντογιώργη, θα είναι η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή για την πρώτη σκηνή της χώρας, μετά την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, την οποία σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου, με τους Ελενα Μαυρίδου, Νίκο Κουρή και Γιάννη Φέρτη. Για την ιστορία, η πιο πρόσφατη «Ειρήνη» παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο πριν από τέσσερα χρόνια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Τον ρόλο του Τρυγαίου, του Αθηναίου που έχει βαρεθεί τον πόλεμο και ανεβαίνει στον Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Ελληνες να πολεμούν, κρατούσε εκεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

ΚΑΙ «SWEENY TODD». Την ίδια περίοδο πάντως ο Γιώργος Πέτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, προετοιμάζει για το φεστιβαλικό καλοκαίρι ένα μουσικό θρίλερ: την προσαρμογή του «Sweeny Todd» («Ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ»), του Στίβεν Σοντχάιμ (το πρώτο έργο του δημιουργού που ανεβαίνει στην Ελλάδα). Το έργο έγινε ευρύτερα γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του Τιμ Μπάρτον, με τον Τζόνι Ντεπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί με τους Χάρη Ανδριανό, Νάντια Κοντογεώργη και Μυρσίνη Μαργαρίτη (25/26 Ιουνίου).