Τα σκληρά μέτρα σε Ασφαλιστικό, αφορολόγητο και εργασιακά μπαίνουν πλέον στο πρώτο πλάνο της διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να καθορίσουν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group τα επόμενα βήματα. Η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, κρίνεται δύσκολη, εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πατήσει τις κόκκινες γραμμές της και συμβιβαστεί γρήγορα με μαχαίρι στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ, φόρο στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια για επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βάζει νερό στο κρασί του, ενώ οι δανειστές ξεκαθαρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι Staff Level Agreement και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς να κλειδώσουν και τα σκληρά μέτρα, δεν υφίσταται.

Τις τελευταίες ημέρες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαπιστώνουν επιτάχυνση των συγκλίσεων. Στις αποφάσεις της κυβέρνησης έναντι των χειρισμών της στη διαπραγμάτευση πληροφορίες αναφέρουν ότι βάρυναν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης. Η παράταση της αβεβαιότητας έχει αποδειχθεί πλέον ότι κοστίζει ακριβά στην οικονομία (ύφεση 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους) και αν περάσει επικίνδυνα ο καιρός, δεν αποκλείεται να μεγαλώσει και ο λογαριασμός των μέτρων.

Στα θέματα δεύτερης γραμμής, η διαπραγμάτευση πηγαίνει σχετικά καλά. Χθες ανακοινώθηκε ότι έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προχθές κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018. «Καταγράφονται συγκλίσεις» αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κέρδισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την καθιέρωση μηχανισμού έγκαιρων προβλέψεων της πορείας των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει ότι μέτρα και αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα την 1η Ιανουαρίου 2019. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των αντίμετρων όμως είναι να επιβεβαιωθούν οι δικές της εκτιμήσεις για υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν το καλοκαίρι του 2018 κυβέρνηση και δανειστές συμφωνήσουν ότι στο τέλος του 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ, τότε από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα θετικά μέτρα μείωσης της φορολογίας.

Μέχρι πρότινος, οι δανειστές ζητούσαν τα αντίμετρα να ενεργοποιούνται μόνο κατόπιν της πιστοποίησης των υψηλότερων πλεονασμάτων από τη Eurostat, τον Απρίλιο του 2019.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Από την άλλη πλευρά, όμως, στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν το μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο καθώς και στα εργασιακά, συμφωνία διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς η κυβέρνηση να πατήσει τις κόκκινες γραμμές της. Το αφορολόγητο θεωρείται ότι ήδη έχει κοπεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τελικά να είναι χαμηλότερο από την πρόταση των δανειστών για 5.900 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την καθιέρωση ενός χαμηλού πρώτου συντελεστή, κοντά στο 10%. Αν τελικά κλειδώσει συντελεστής χαμηλότερος από το 22% που ισχύει σήμερα, τότε για να βγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων 1,8 δισ. ευρώ, το αφορολόγητο θα πρέπει να υποχωρήσει κοντά στα 5.000 ευρώ.

Συνολικά οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-20 και ευθυγραμμίζονται με τη σκληρή συνταγή ΔΝΤ αναφορικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου από κοινού με το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη άκουσαν χθες για μία ακόμα φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.