Η γαλάζια επιχείρηση αποδόμησης του Πάνου Καμμένου ξεκίνησε με καραμανλική υπογραφή. Για λόγους ισχυρού συμβολισμού, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής ενεργοποιήθηκε πρώτος από τη λίστα των επιτελικών στελεχών της ΝΔ, με στόχο όχι μόνο να ακυρώσει πολιτικά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ως βασικό παίκτη στην ευρύτερη Δεξιά, αλλά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν καραμανλικοί δίαυλοι που συνδέουν την αξιωματική αντιπολίτευση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Η παρέμβαση του συνονόματου εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχίζει στις Σέρρες την πολιτική κληρονομιά του πατρός του, Αχιλλέα Καραμανλή, αποτελεί την αφετηρία μιας συντονισμένης αντεπίθεσης της ΝΔ κατά Καμμένου, η οποία θα κλιμακωθεί από πλειάδα στελεχών. Η ανάγκη στοχοποίησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, με αφορμή και τις δηλώσεις Καμμένου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας στην Κύπρο. Είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση της Λευκωσίας για την υπουργική προειδοποίηση, η οποία αντιμετωπίστηκε από τη ΝΔ ως «εθνικά επικίνδυνη παρέμβαση» και «πράξη ανευθυνότητας». Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, μέσω του Βήμα 99,5, στηλίτευσε τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να τον μαζέψει ή, εάν αδυνατεί να τον μαζέψει, να τον αποπέμψει» από το νευραλγικό υπουργείο που του ανέθεσε.
Η αφορμή και η αιτία.Τα ομαδικά πυρά που ετοιμάζει η ΝΔ είχαν ως μόνη αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις. Ωστόσο η αιτία για τη στοχοποίηση Καμμένου συσχετίζεται περισσότερο με την προσπάθεια των ΑΝΕΛ να εμφανιστούν ως αξιόπιστος και προνομιακός συνομιλητής γαλάζιων στελεχών και της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ, στο όνομα μιας καραμανλικής κληρονομιάς. Η τακτική Καμμένου κρίθηκε ότι προκαλούσε σύγχυση σε ένα, μικρό έστω, τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ενώ επέτρεπε και σε κομματικά στελέχη να ευνοούν μια μελλοντική συνάντηση της ΝΔ με τους ΑΝΕΛ.
Την εικόνα αυτή έκρινε σκόπιμο να διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της σκιώδους κυβέρνησης της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι «για τον Πάνο Καμμένο δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ούτε επιτρέπονται γέφυρες επικοινωνίας μαζί του». Ο υπουργός Αμυνας στοχοποιήθηκε από ορισμένους τομεάρχες και για «εθνολαϊκιστική, ακροδεξιά ρητορική», ενώ εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη, λάβρος κατά Καμμένου παρουσιάστηκαν και ο Αδωνις Γεωργιάδης όπως και ο τομεάρχης Αμυνας Γιώργος Κουμουτσάκος. Σε αυτό το κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε να αρχίσει τον δημόσιο λιθοβολισμό του υπουργού Αμυνας ώστε να αναδείξει και την αποστροφή του λεγόμενου καραμανλικού συστήματος για τα έργα και τις ημέρες τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και των ΑΝΕΛ.
«Βλέπω τώρα τελευταία διάφορους εκτός ΝΔ να παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του καραμανλισμού και οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να αλιεύσουν ψήφους. Ο κ. Καμμένος, λυπάμαι που το λέω, είναι “καραμανλικός ευκαιρίας”, είναι καραμανλικός a la cart» σχολίασε ο βουλευτής Σερρών (στον Παραπολιτικά FM) και πρόσθεσε: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον, χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς λαϊκισμούς. Αν κάτι σημαίνει να πιστεύεις στις αρχές αυτές, σημαίνει να πιστεύεις στη δωρικότητα, στο μέτρο και τη σοβαρότητα. Λυπάμαι, αλλά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απέχει από αυτές τις αρχές. Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός ΝΔ, δεν μπορεί να ανεβαίνουμε στις καλένδες της τρέλας και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτές του καραμανλισμού, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΑΔΕΛΦΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Παράλληλα, ο βουλευτής Σερρών προχώρησε και σε πλήρη κάλυψη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για τον σιωπηλό δρόμο που ακολουθεί μετά την εκλογική συντριβή του 2009. «Στο δημοψήφισμα ο Καραμανλής πήρε θέση ξεκάθαρη. Οταν ο Κώστας Καραμανλής έπρεπε να πει κάτι, το είπε. Θυμηθείτε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “όταν όλοι οι άλλοι μιλούν, κάποιοι πρέπει να σιωπούν”. Οι παρεμβάσεις ενός πρώην πρωθυπουργού, όχι μόνο του Κώστα Καραμανλή, οποιουδήποτε πρώην πρωθυπουργού, πρέπει να είναι μετρημένες και πολύ σοβαρές» ήταν το δικό του μήνυμα.