Σε σίκουελ εξελίσσεται πλέον η αντιπαράθεση αυτοδιοικητικών και κυβέρνησης. Αρχής γενομένης με τις αλλαγές στον Καλλικράτη που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μπαίνουμε σε περίοδο μάχης» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά χθες κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Και ακολουθώντας την τακτική οφθαλμόν αντί οφθαλμού έσπευσε έναντι των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με δημάρχους ως προς τις προωθούμενες αλλαγές που προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, να βάλει μπροστά πρόγραμμα γενικών συνελεύσεων των δημάρχων σε όλη τη χώρα.

Συμπαραστάτης του Πατούλη εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της πράσινης παράταξης της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Αποστόλης Κοιμήσης. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι θεώρησαν βεβιασμένη την απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για γενικές συνελεύσεις.

Οπως εγκαίρως η στήλη σάς είχε ενημερώσει, η διάσταση της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης με τη γαλάζια πλειοψηφία της ΚΕΔΕ είχε διαφανεί από την περίοδο των προπαρασκευαστικών εργασιών Επιτροπής για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Εκεί όπου η ΚΕΔΕ επέλεξε να αποχωρήσει. Μετά λοιπόν ο Σκουρλέτης επέλεξε με τη σειρά του να παρακάμψει το θεσμικό όργανο και να αρχίσει απευθείας επαφές με αιρετούς.