Δεν ήταν μια ημέρα σαν τις άλλες η χθεσινή για την Ολομέλεια της Βουλής, όπου τιμήθηκε η 8η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε το 1910 να εορτάζεται ως Ημέρα της Γυναίκας. Σε ειδική ημερήσια διάταξη έγινε συζήτηση με θέμα «Αιτήματα και προτεραιότητες για την ισότητα των φύλων σε έναν κόσμο που αλλάζει: υγεία, εργασία και έμφυλη βία».

Προεξάρχουσα η (και) φεμινίστρια Γ’αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία θυμήθηκε το σύνθημα των ελληνίδων φεμινιστριών που λένε για την Ημέρα της Γυναίκας: «Σήμερα δεν γιορτάζουμε και δεν δεχόμαστε επισκέψεις»! Γιατί όμως; «Διότι η εικόνα της γυναίκας σήμερα συνεχίζει να είναι μαύρη» όπως εξήγησε η αντιπρόεδρος.

Τις φεμινιστικές παραδόσεις τίμησε και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία θύμισε –και λόγω αρμοδιότητας –τις εργάτριες στις κλωστοϋφαντουργίες και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, που χτυπήθηκαν βίαια από την Αστυνομία σε διαδήλωση το 1857 διεκδικώντας τα δικαιώματά τους για εξίσωση μισθών με τους άντρες, μείωση ωραρίου και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Ενώ δεν δίστασε να εξαπολύσει μύδρους κατά των μισογύνηδων, όπως ο ανεκδιήγητος πολωνός ευρωβουλευτής που προ ημερών είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι γυναίκες είναι αδύναμες, μικρόσωμες και λιγότερο ευφυείς από τους άντρες και ως εκ τούτου θα πρέπει να αμείβονται χαμηλότερα, προκαλώντας και δικαίως μεγάλες αντιδράσεις.

Ωστόσο δεν περιορίστηκε σε αυτόν. Καταφέρθηκε ευθέως και εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι η εκλογή του «έχει καταστήσει τον σεξισμό κυρίαρχο στη δημόσια σφαίρα και στον πολιτικό λόγο, ένα φαινόμενο που –για να μην ξεχνιόμαστε –το συναντάμε και στη χώρα μας».

Ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που παρέστη και μίλησε ήταν ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μάλιστα λίγο αργότερα επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών κρατώντας ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα (φωτογραφία) τα οποία προσέφερε στις γυναίκες δημοσιογράφους.

Οσον αφορά την κυβέρνηση, πάντως, της επιφύλαξε τα χειρότερα στην ομιλία του, λέγοντας ότι «στην τέχνη της εξαπάτησης παίρνετε άριστα». Μετά την Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση στην Αίθουσα Γερουσίας αφιερωμένη στην πνευματική και κοινωνική προσφορά της Ελλης Λαμπρίδη, παιδαγωγού, συγγραφέα και φιλοσόφου, από τους πρωτεργάτες των αγώνων για τα δικαιώματα της γυναίκας, όπου μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η Ζωή στις φυλακές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκπρόσωποι του κόμματός της όπως ο ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Πασχάλης Τσαρούχας (φωτογραφία), ο καθηγητής Εγκληματολογίας Στράτος Γεωργούλας και ο δικηγόρος Κώστας Ζηκογιάννης επισκέφθηκαν χθες τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών. Εκεί, όπως μου μεταφέρθηκε, μίλησαν με τις κρατούμενες μαθήτριες του δημοτικού σχολείου, τις κρατούμενες μωρομάνες με τα μωρά τους. Τους χάρισαν μάλιστα και βιβλία, ενώ έμειναν «μέσα» περίπου πέντε ώρες από όπου και η ζεστή φωτογραφία που αλίευσα.