Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα –24 χρόνια για να είμαστε ακριβείς –έχουν περάσει από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τη δικαστική αστυνομία, αλλά ήταν ένας ακόμα νόμος που έμενε μόνο στα χαρτιά!

Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η σύστασή της παρέμενε και παραμένει έτη και έτη πάγιο αίτημα του δικαστικού σώματος. Γιατί, δι’ αυτής της οδού, θα ενισχυθεί η Δικαιοσύνη με ομάδες πραγματογνωμώνων – ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι με όλα τα αναγκαία εχέγγυα θα μπορέσουν να βοηθήσουν επί της ουσίας το έργο των δικαστών και την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, που επίσης παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

Επειτα από πολλά χρόνια λοιπόν, έφτασε η ώρα –όπως όλα δείχνουν –η δικαστική αστυνομία να αποκτήσει σάρκα και οστά. Πώς; Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής συγκρότησε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με την εντολή να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 30 Απριλίου 2017.

Στην επιτροπή μετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων με κύρος και επιστημονική κατάρτιση, ικανοί να φέρουν εις πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Συγκεκριμένα, ο χάρτης των αρμοδιοτήτων της δικαστικής αστυνομίας θα γίνει από τους Αννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μαρία Σιμιτσή- Βετούλα, εφέτη Αθηνών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, αντεισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνο Σαργιώτη, πρόεδρο Πρωτοδικών, Αντώνιο Αλαπάντα, πρόεδρο Πρωτοδικών, Νικόλαο Δεληδήμο, εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και Ελένη Λάππα, δικηγόρο, ειδική συνεργάτη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.