Στις 8.315 ευρώ, αντί 4.631 ευρώ που ήταν, ανήλθαν ως διά μαγείας οι αποδοχές του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή του στον ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για τους λογαριασμούς πληρωμών.
Η επίμαχη διάταξη τους εξαιρεί (ορθώς και θα σας το εξηγήσω) από το ανώτατο όριο των πάσης φύσεως αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εξισώνει με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «για τους εν λόγω υπαλλήλους εφαρμόζεται εφεξής το ανώτατο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ανέρχεται σε 8.315 ευρώ μηνιαίως». Διευκρινίζεται μάλιστα ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τις τακτικές, και πρόσθετες αμοιβές.
Λίγη ώρα νωρίτερα, βέβαια, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι όλα τα στελέχη των οργανισμών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αμείβονται με μισθούς που έχουν «οροφή» τις απολαβές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, δηλαδή τις 4.631 ευρώ μηνιαίως.
Κουβέντα για την ταμπακέρα
Η κυβέρνηση πάντως –στη λογική ούτε γάτα ούτε ζημιά –δεν είδε κανένα σκάνδαλο με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα, ο οποίος σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Σκρέκα προήχθη από απλός διευθυντής στον βαθμό του γενικού διευθυντή λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί προκειμένου να πάρει 100.000 ευρώ μεγαλύτερο εφάπαξ. Ούτε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ούτε η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ είδαν σε αυτό κάτι το ηθικά μεμπτό. Το αντίθετο θα σας έλεγα.
Ο υπουργός έσπευσε χθες να παράσχει πλήρη πολιτική κάλυψη στον επικεφαλής της εταιρείας. Ισχυρίστηκε ότι τα πάντα έγιναν νόμιμα με βάση το προβλεπόμενο καταστατικό εργασίας, ότι η υπόθεση δεν συνιστά σκάνδαλο, κι ας έχει αποπέμψει ο ίδιος μόλις έναν μήνα πριν για ανάλογους λόγους τα δύο διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ (Μπλάνας, Κορωνιωτάκης) επειδή εκμεταλλεύτηκαν το νομικό πλαίσιο για να αυξήσουν τις αποδοχές τους.
«Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Οταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε όπως αντιδράσαμε» ήταν τα λόγια του Σταθάκη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Αργότερα πηγές του υπουργείου ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει λόγος να συγχέεται το γεγονός ότι ο Νίκας (ο οποίος από πριν ήταν υπάλληλος καριέρας σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με προϋπηρεσία 31 έτη) βγήκε στη σύνταξη με το γεγονός ότι παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Τους απαντώ ότι δεν αφορά αυτό ο θόρυβος που προκλήθηκε. Αλλά το γεγονός ότι ο Νίκας εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του πέτυχε να εγκριθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ η προαγωγή του (πόσα άραγε στελέχη ΔΕΚΟ έχουν την ίδια δυνατότητα;) και λίγες ημέρες μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για να βγει στη σύνταξη, επιτυγχάνοντας μεγάλη αύξηση του εφάπαξ του, από 160.000 σε 258.000 ευρώ.
Αλλά και η ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, απλώς μας πληροφόρησε ότι όλα έγιναν νομότυπα, ότι ορθώς ο Νίκας κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης αφού είχε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και ότι αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο με την παραμονή ενός προσώπου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.