Το «Canard Encha né» περιέλαβε στο τελευταίο τεύχος του και μια καταγγελία εις βάρος του Εμανουέλ Μακρόν. Αποκάλυψε πως η Γενική Οικονομική Επιθεώρηση ερευνά αν διαπράχθηκε το αδίκημα της ευνοιοκρατίας στην ανάθεση μιας δημόσιας σύμβασης, η οποία σχετίζεται με επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο 2016 ως υπουργός Οικονομίας ο Μακρόν στο Λας Βέγκας.

Ο Μακρόν είχε περάσει τότε δύο ημέρες στο Λας Βέγκας με αφορμή την ετήσια έκθεση καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας (Consumer Electronics Show). Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής το υπουργείο του είχε διοργανώσει, «σε ένα πολύ σικ ξενοδοχείο», μια Βραδιά Γαλλικής Τεχνολογίας με τη συμμετοχή «500 προσωπικοτήτων», όλοι γάλλοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες. Το κόστος είχε ξεπεράσει τα 380.000 ευρώ. Η διοργάνωση όμως είχε ανατεθεί απευθείας από την Business France, οργανισμό προώθησης των γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στον όμιλο Havas χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός – εξού και η έρευνα της γαλλικής Γενικής Οικονομικής Επιθεώρησης, την οποία ζήτησε μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2016 ο νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μισέλ Σαπέν. Ο ίδιος ωστόσο κάλυψε χθες απόλυτα τον Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας πως υπήρξε «δυσλειτουργία» του οργανισμού Business France και πως ο Μακρόν είναι «απολύτως άμοιρος ευθυνών».

Περίπου την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! άκουγε τη Μαρίν Λεπέν να τον καταγγέλλει ως «γνήσιο προϊόν του συστήματος», «υποψήφιο της άγριας παγκοσμιοποίησης» και «υποψήφιο της μαζικής μετανάστευσης». Αλλά και τον Μπερτράν Ντελανοέ να δηλώνει πως ο υποψήφιος που «πλησιάζει περισσότερο τις πεποιθήσεις μου ως σοσιαλιστή, μεταρρυθμιστή, Ευρωπαίου, ρεαλιστή, είναι ο Εμανουέλ Μακρόν». Ο Ντελανοέ δεν έδωσε απλώς ψήφο εμπιστοσύνης στον Μακρόν. Κατήγγειλε παράλληλα ως «επικίνδυνο» το πρόγραμμα του Σοσιαλιστή υποψηφίου, του Μπενουά Αμόν, με το επιχείρημα πως «δεν συσπειρώνει την Αριστερά» και πως «φιλοσοφικά, δεν είναι σε θέση να παράξει πραγματική κοινωνική πρόοδο». Για «σοβαρό αναλυτικό σφάλμα» μίλησε ο Αμόν, λέγοντας με νόημα: «Ο πρώην δήμαρχος του Παρισιού στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν. Η νυν δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό στηρίζει τον Μπενουά Αμόν». Οι φήμες ωστόσο θέλουν και άλλα ηχηρά ονόματα των Σοσιαλιστών να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες στα βήματα του Ντελανοέ – με πρώτο και καλύτερο εκείνο του υπουργού Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.