Ομολογεί τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη νέα γκάφα του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεπε έναν ανύπαρκτο δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των συντάξεων, τον οποίο δεν διέθετε η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα 100.000 νέοι συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους. Πρώτα ψήφισαν τον νόμο και μετά ρώτησαν την ΕΛΣΤΑΤ αν μπορούσε να καταρτίσει τον δείκτη στον οποίο είχαν βασίσει τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
Την ομολογία έκανε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε στη Βουλή ότι «η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου ήρθε σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ για τον σχετικό δείκτη στις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριελάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου». Δηλαδή πρώτα νομοθέτησαν και μετά ρώτησαν την ΕΛΣΤΑΤ εάν μπορούσε να υπάρξει αυτός ο συντελεστής!
Υποστηρίζοντας τη διορθωτική τροπολογία της νυν υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλοςεπέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια δεν είχαν προβλέψει (!) την εισαγωγή υπολογισμού ενός δείκτη που, όπως είπε, εισήγαγε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο νομοσχέδιό του.

Ο Πετρόπουλος μάλισταυπερέβη κάθε όριο λέγοντας στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πως «είστε τόσο άχρηστοι, που δεν κάνατε κάτι που έκαναν όλοι οι λαοί». Δηλαδή ότι δεν φρόντισαν να συγκεντρώσουν στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για τη δημιουργία δείκτη μεταβολής μισθών, ο οποίος θα αποτελούσε τη βάση για τον υπολογισμό των συντάξεων από το 2016 και μετά.

Τονίζεται ότι μετά το φιάσκο στον υπολογισμό των νέων συντάξεων μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ξεμπλοκάρει η έκδοση νέων συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι περιμένουν από τον περασμένο Μάιο να πάρουν τη μειωμένη έως 30% σύνταξή τους με βάση το νέο καθεστώς.
ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατόννα εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με την ίδια τροπολογία αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά, καθώς αναπροσαρμόζει τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, που είναι οι αποδοχές τους από το 2002 και μετά. Αυτές οι αποδοχές μετράνε, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
«Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας» σχολίασε σκωπτικά από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την τροπολογία Αχτσιόγλου «μπάλωμα» και τον νόμο Κατρούγκαλου «εκτρωματικό και μέγγενη» για τους νέους συνταξιούχους.

«Να καταθέσετε την αλληλογραφία με την ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί μου κάνει εντύπωση. Αν γνωρίζατε το πρόβλημα και το ανεφάρμοστο, γιατί δεν το προβλέπατε στον νόμο; Ή δεν ξέρατε ή ξέρατε και μας κοροϊδεύετε. Γιατί αν ξέρατε το δύσκολο της διαδικασίας, έπρεπε να έχετε ορίσει μεταβατική περίοδο στον νόμο» κατέληξε η Χριστοφιλοπούλου. Μάλιστα ο Πετρόπουλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το συνεχές «ράβε – ξήλωνε», υποστήριξε ότι «η ζωή είναι ευρύτερη από τον νομοθέτη», δηλαδή ότι ένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα πάντα, όπως προκύπτουν στην πραγματική ζωή, και γι’ αυτό χρειάζονται οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι.