Στα χέρια της ισπανικής πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών Puig περνά τελικά η ελληνική εταιρεία φυτικών καλλυντικών Apivita. Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Apivita από την ισπανικών συμφερόντων Puig εξασφαλίζει, όπως ανακοινώθηκε, την κεφαλαιακή επάρκεια της Apivita, η οποία πλέον ενισχύεται κεφαλαιακά με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το τελευταίο διάστημα η Apivita είχε προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου των καλλυντικών και η L’Oreal φαίνεται ότι βρισκόταν πολύ κοντά σε συμφωνία, κάτι που διέρρευσε και μετά το ταξίδι που είχε κάνει ο έλληνας Πρωθυπουργός στο Παρίσι και τη συνάντηση που είχε με στελέχη της. Ωστόσο την έκπληξη έκανε τελικά η ισπανική Puig διαψεύδοντας τις διαβεβαιώσεις από το περιβάλλον του Μαξίμου για κλεισμένο ντιλ με τη L’Oreal.

Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία προβλέπει ότι η έδρα και η γραμμή παραγωγής της Apivita θα παραμείνουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ερευνητικού εργαστηρίου και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο. Παράλληλα θα συνεχιστούν όλες οι συνεργασίες της Apivita, οι οποίες δίνεται η ευκαιρία να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν όπως οι συνεργασίες με μια ολόκληρη κοινότητα από παραγωγούς και καλλιεργητές σε όλη τη χώρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη ιχνηλασιμότητα και εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της εταιρείας. Ο ιδρυτής της Apivita Νίκος Κουτσιανάς θα παραμείνει στο τιμόνι της ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Για το τίμημα της εξαγοράς δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Puig έχει την έδρα της στη Βαρκελώνη και δραστηριοποιείται στον κλάδο των καλλυντικών. Προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου, ενώ οι πωλήσεις της ξεπερνούν το 1,645 δισ. ευρώ με καθαρά κέρδη άνω των 126 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται μάρκες όπως η Carolina Herrera, Nina Ricci, Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier, Penhaligon’s και L’Artisan Parfumeur, αλλά και εκπροσώπηση brands στην Ισπανία όπως Prada, Valentino Comme des Garçons.

Η ελληνική εταιρεία Apivita ιδρύθηκε από τους φαρμακοποιούς Νίκη και Νίκο Κουτσιανά οι οποίοι πριν από 38 χρόνια επένδυσαν στις έννοιες της αειφορίας και της αξιοποίησης της ελληνικής χλωρίδας.