Το «Survivor» ανέδειξαν οι μετρ του τηλεοπτικού θεάματος, οι Αμερικανοί, στην αυγή του 21ου αιώνα. Το πρώτο «Survivor» μεταδόθηκε από το δίκτυο CBS που έκανε πρεμιέρα στις 31 Μαΐου 2000. Η πατρότητα της ιδέας όμως ανήκει στον βρετανό τηλεοπτικό παραγωγό Τσάρλι Πάρσονς. Το 1994 ο Πάρσονς ανέπτυξε την ιδέα για ένα πρόγραμμα ριάλιτι στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να επιβιώσουν σε απομονωμένο σημείο του πλανήτη σαν άλλοι Ροβινσώνες.

Ωστόσο, η πρότασή του αξιοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν επέλεξε να την εντάξει στον πρόγραμμα εκείνης της σεζόν η δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας, η STV, με τίτλο «Expedition Robinson».

Οι αμερικανοί γκουρού της σόουμπιζ «τσίμπησαν» την ιδέα από τους Σουηδούς τρία χρόνια μετά, λανσάροντάς τη με τον σημερινό τίτλο.

Το 2002, δικαιώματα παραγωγής και μετάδοσης απέκτησε το Mega και το καλοκαίρι του 2003 πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα του πρώτου ελληνικού «Survivor» σε ακατοίκητο νησί της Μαλαισίας, στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, κάνοντας πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου 2003 (διήρκεσε έως τις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς). Συνολικά μεταδόθηκαν 29 επεισόδια με τηλεθέαση ανάλογη του τρέχοντος προγράμματος του Σκάι.

Το «Survivor II», διανύοντας αντίστοιχη χρονική περίοδο την επόμενη σεζόν (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2004), είχε μεγαλύτερη πυκνότητα μεταδόσεων, καθώς ο αριθμός επεισοδίων έφθασε στα 42, και βεβαίως ανάλογη απόδοση.

Το στοιχείο της ιντριγκας ενισχύθηκε στο «Survivor III» που έγινε κάπου

στον Παναμά (και προβλήθηκε από το Mega Σεπτέμβριο με Δεκέμβριο του 2006), με έλληνες και τούρκους συμμετέχοντες να αποτελούν αντίστοιχα τις αντίπαλες ομάδες.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ονομασία του τηλεριάλιτι καθορίστηκε από τον τόπο διεξαγωγής του. Πραγματοποιήθηκε στην απόληξη της Λατινικής Αμερικής και είχε τίτλο «Παταγονία: Η άκρη του κόσμου».

Τα μηχανάκια της AGB κατέγραφαν διψήφια ποσοστά τηλεθέασης, ωστόσο τα «Survivor» προβάλλονταν σε τηλεοπτικά περιβάλλοντα με αξιοσημείωτες παραγωγές μυθοπλασίας (ενδεικτικά «Παρά πέντε», «50-50», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Της αγάπης μαχαιριά», «Θα βρεις τον δάσκαλό σου» το 2006 αλλά και «Το νησί», «Η ζωή της άλλης», «Ευτυχισμένοι μαζί», «Αλ τσαντίρι νιουζ» το 2010) που είχαν υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τις αντίστοιχες μεταδόσεις του «Survivor».