«Habemus presidentum» έγραψε τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες στο twitter ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέκελ, ανακοινώνοντας σε «ζωντανή σύνδεση» από την αίθουσα συνεδρίασης των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την επανεκλογή του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για άλλα δυόμισι χρόνια στην προεδρία της ΕΕ. Μια επανεκλογή που εκ του ασφαλούς δεν δημιούργησε ρίγη ενθουσιασμού σε κανέναν, αλλά και δεν πολεμήθηκε από κανέναν άλλο εκτός από την πολιτική ηγεσία της ίδιας του της χώρας, την κυβέρνηση της Πολωνίας, η πρωθυπουργός της οποίας Μπεάτα Σίντλο ουδέποτε έκρυψε την αντιπάθειά της προς το πρόσωπο του Τουσκ. Η Βαρσοβία κατέστησε εκ νέου σαφές χθες ότι δεν επιθυμούσε την επανεκλογή του άλλοτε πρωθυπουργού της χώρας στην προεδρία της ΕΕ, διότι, όπως ανέφερε, ως πρόεδρος όχι μόνο δεν υπήρξε αντικειμενικός και αμερόληπτος, αλλά αντιθέτως συμπαρατάχθηκε με εκείνους που θεωρούν ότι τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί κάποιου είδους αντιδημοκρατική εκτροπή στην Πολωνία. Ως αντίποινα στην επανεκλογή Τουσκ μάλιστα η Πολωνία απείλησε να μπλοκάρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ – ΟΛΑΝΤ. Ωστόσο από νωρίς χθες είχε καταστεί επίσης σαφές ότι η επανεκλογή του Τουσκ στην προεδρία της ΕΕ μάλλον ήταν δεδομένη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την επανεκλογή Τουσκ. «Δούλεψα πολύ καλά με τον κ. Τουσκ και θα ήθελα να συνεχιστεί η συνεργασία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από τη μεριά του δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Τουσκ προς όφελος «της συνέχειας, της συνοχής και της σταθερότητας». «Δεν βλέπω πώς μια χώρα θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή τη λύση, όταν όλοι οι άλλοι είναι υπέρ» δήλωσε ο Ολάντ αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν πάντως χθες οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι «δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» με την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ κυρίως λόγω της «έλλειψης οράματος σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προτεραιότητες». Ωστόσο, τόνισαν ότι «θα ήταν εξίσου απαράδεκτο» να αντιταχθούν στην επανεκλογή του, για να καταλήξουν με έναν «ακόμη πιο απρόθυμο υποψήφιο της Δεξιάς».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ο Ντόναλντ Τουσκ, 59 ετών , κατάγεται από το Γκντανσκ, την πόλη των ναυπηγείων και του συνδικάτου Αλληλεγγύη και βρίσκεται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014.

Πριν αναλάβει το πόστο αυτό, με καθήκοντα τον συντονισμό των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και τον καθορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ντόναλντ Τουσκ υπήρξε επί επτά χρόνια πρωθυπουργός της τότε κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας.

Με την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σειρά σοβαρών κρίσεων: την ελληνική κρίση, την προσφυγική κρίση και το Brexit.

Καμία από τις κρίσεις αυτές δεν έχει επιλυθεί, γεγονός που για πολλούς αποτελεί ατού για τον Πολωνό: η πλειοψηφία των 28 κρατών της ΕΕ τον υποστηρίζει διότι οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι η Ενωση δεν έχει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια για νέες διαμάχες, κυρίως για το πρόσωπο ενός από τους επικεφαλής των βασικών ευρωπαϊκών θεσμών, ανέφεραν τις τελευταίες μέρες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.