Δεν επιστρέφουν στα καθήκοντά τους οι δέκα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων που απομακρύνθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες κρίθηκαν ως μη νόμιμες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό γνωστοποίησε μέσω Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι «η απόφαση (του ΣτΕ) δεν παράγει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα καθώς η θεωρητική θητεία αυτών έχει λήξει πλέον, άρα δεν τίθεται θέμα επιστροφής όσων “δικαιώθηκαν” με αυτή την απόφαση ή με μελλοντικές ίδιες αποφάσεις».

Κατά τον κ. Πολάκη, «αυτοί οι διοικητές απομακρύνθηκαν με διαδικασία διπλής αξιολόγησης (βαθμολογία από διοικητές των ΥΠΕ και προφορική συνέντευξη από επιτροπή που προβλέπει ο νόμος), που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Διατηρήσαμε 15 που είχαν θετική αξιολόγηση και είχαν παράξει έργο.

Τα νοσοκομεία μας έχουν νόμιμες διοικήσεις επιλεγμένες αξιοκρατικά (με ανοιχτή διαδικασία με 1.500 αιτήσεις) και οι οποίες συνεχίζουν κανονικά το έργο τους».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, «ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ΣτΕ και την απόφασή του … Συνεχίζουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για την ανάταξη του δημοσίου συστήματος υγείας και τη μάχη κατά της διαφθοράς στο χώρο».

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου κάνει λόγο για «ηχηρό ράπισμα από τη Δικαιοσύνη στην ωμή παρέμβαση που διέπραξαν οι κ. Ξανθός και Πολάκης στις διοικήσεις των νοσοκομείων, θέλοντας να χτίσουν ένα κομματικό “παραμάγαζο” και να εξαπολύσουν πογκρόμ διώξεων σε όσα στελέχη των νοσοκομείων δεν τους ήταν αρεστά».

Ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύουν, άλλη μια φορά, ότι κυβερνούν με καθεστωτικές πρακτικές. Προχωρούν σε διώξεις και ποδοπατούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Η απάντηση του κ. Πολάκη δεν αφήνει αμφιβολίες για τις πρακτικές και τις αντιλήψεις τους. Ο κ. Πολάκης επιμένει στις αποφάσεις του και επιτίθεται στο ΣτΕ.

Η ανοχή τελείωσε. Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. Οσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα» καταλήγει ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημορατίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν το 2015, οι 59 (44 διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών, κρίνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις για την απομάκρυνσή τους ήταν πλημμελώς αιτιολογημένες.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορούν τους εξής προσφεύγοντες:

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,

2) Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο,

3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,

4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,

5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαϊτειο,

6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,

7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,

8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,

9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία»,

10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.