Μια πιο επιθετική στάση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι η στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης απολυταρχίας δεν αντιστρατεύεται μόνον τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, αλλά αμφισβητεί και τη δυναμική ενός συμμαχικού δικτύου όπως αυτό που σχηματίζουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Για τον πρόεδρο της ΝΔ, οι αλλεπάλληλες προκλήσεις και η επιθετικότητα της Αγκυρας, με φόντο και το προσφυγικό ζήτημα, δοκιμάζουν στην παρούσα φάση την ευρωπαϊκή συνοχή περισσότερο και από τις ασφυκτικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που μεταφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τους πλέον αρμόδιους επιτελείς: τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ο δίαυλος που προσφέρει ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, με τον οποίο είχε επίσης διεξοδική συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθεί στο έπακρο για μια αλλαγή ρότας από την ΕΕ και τη νατοϊκή έδρα στις Βρυξέλλες, και η κατεύθυνση αυτή είναι προφανές ότι υποδεικνύεται και στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Η προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει ομιχλώδες σκηνικό στο Αιγαίο κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ μετέφερε τον έντονο προβληματισμό του για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει και τις επιπτώσεις της τουρκικής προκλητικότητας, ακόμη και υπηρετούν τακτικισμούς του συστήματος Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Η πρωτόγνωρη άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ως επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας έχει σημάνει συναγερμό και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ζητεί να καταγραφεί με σαφή τρόπο η ευρωπαϊκή και νατοϊκή αντίδραση και να μην λαμβάνει η Αγκυρα μηνύματα που αναδεικνύουν στάση ανεκτικότητας.
Η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφηκε από τους συνομιλητές του χωρίς υποσημειώσεις. «Υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση. Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση που όπως φαίνεται επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ προέβαλε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Στην ατζέντα των Βρυξελλών, το Προσφυγικό ήταν κυρίαρχο ζήτημα καθώς σε αυτό επικεντρώθηκε και η σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη βάση αυτή, η προκλητική στάση της Τουρκίας αποτελεί παράμετρο που απασχολεί κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί αναγκαίο να αναληφθούν εθνικές πρωτοβουλίες με άμεσα θετικά αποτελέσματα. Το μήνυμα για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, εμμέσως πλην σαφώς, έχει ως αποδέκτη την κυβέρνηση Τσίπρα.
Στην Πειραιώς διαβλέπουν ότι το Βερολίνο και γενικότερα ένας άξονας βορειοευρωπαϊκών κρατών βάζουν πλέον χαμηλό βαθμό στην Αθήνα ως προς την διαχείριση του Προσφυγικού. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να αδυνατίσει και την ελληνική θέση, αφού καθιστά πιο δύσκολη μια ηχηρή ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Με τον εκλογικό κύκλο σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, άλλωστε, να απασχολεί όλο και περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο γαλάζιο επιτελείο δεν αποκλείουν η Ελλάδα να εξελιχθεί προσεχώς σε σάκο του μποξ για να καλυφθούν εσωτερικές προεκλογικές ανάγκες των εταίρων, όχι τόσο για την ανοικτή διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση όσο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο Προσφυγικό.
ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. Οι κινήσεις και οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέας Ευρώπης δύο ταχυτήτων αποτελούν έναν επιπλέον λόγο γαλάζιας ανησυχίας. Στη βάση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΛΚ αποδοκίμασε με τον τρόπο του κάθε συζήτηση για ευρωπαϊκούς διαχωρισμούς δείχνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, της εμβάθυνσης, ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε σενάριο για αποκόλληση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό άρμα.
«Καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση πλησιάζει στα εξηκοστά της γενέθλια, σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Η διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας για τη νεολαία, η ασφάλεια, η άμυνα και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων πρέπει να είναι στο κέντρο των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ήταν το δικό του μήνυμα προς το ΕΛΚ.