Δεν ξέρω πώς εξελίσσονται οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Τσακαλώτο, αλλά έχω μια ιδέα: αν στραβώσει το πράγμα να φέρουν πίσω τον Βαρουφάκη!
Με τον Βαρουφάκη το καλαμπούρι είχε τουλάχιστον και πλάκα.
Ξέρετε τι κάνει τώρα; Κυνηγάει τον Ντράγκι να του δώσει τη νομική γνωμοδότηση βάσει της οποίας έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες το 2015.
Υπάρχει τέτοια γνωμοδότηση; Δεν ξέρω. Τι λέει η γνωμοδότηση; Ούτε αυτό το ξέρω.
Ξέρω όμως ότι τις τράπεζες δεν τις έκλεισε ο Ντράγκι αλλά ο Βαρουφάκης.
Πρώτα έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη σχετική απόφαση ως υπουργός Οικονομικών –μαζί με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
Υστερα (όπως μας εξομολογήθηκε ο ίδιος) πήρε τηλέφωνο τη γυναίκα του και της είπε «αγάπη μου, μόλις έκλεισα τις τράπεζες!».
Κι ακόμη και σήμερα δηλώνει: «Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα. Εμείς αποφασίσαμε να τις κλείσουμε νωρίτερα για να αποφευχθούν ταραχές».
Με άλλα λόγια, παραδέχεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση έκλεισαν τις τράπεζες –καλώς, κακώς, δεν το εξετάζουμε αυτό τώρα.
Συνεπώς τι του φταίει ο Ντράγκι; Του φταίει, λέει, επειδή πριν κλείσει ο Βαρουφάκης τις τράπεζες, ο Ντράγκι τούς έκοψε τη ρευστότητα.
Γιατί την έκοψε; Επειδή στις 30 Ιουνίου 2015 η Ελλάδα βρέθηκε εκτός προγράμματος στήριξης. Λήξη χρόνου.
Και γιατί έληξε ο χρόνος; Επειδή ο Βαρουφάκης και η παρέα του παπαρολογούσαν επί πέντε μήνες –αφού είχαν πάρει ήδη μια χαριστική πρώτη παράταση του προγράμματος (και της ρευστότητας) στις 20 Φεβρουαρίου 2015.
Τώρα λοιπόν του φταίει ο Ντράγκι. Και κάποια γνωμοδότηση.
Επειδή όμως ο Βαρουφάκης έχει απορίες, να πω κι εγώ τη δική μου.
Ηταν σε γνώση του ενδεχομένου να κόψει ο Ντράγκι τη ρευστότητα; Ναι ή όχι; Διότι αν ήξερε και κώφευσε, τότε το κλείσιμο των τραπεζών περιέχει δόλο.
Κι αν θέλει μπορεί να ρωτήσει κάθε πρωτοετή φοιτητή Νομικής τι σημαίνει δόλος σε υπουργική πράξη με τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα. Μόνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Νοέμβριο 2015 κόστισε 14 δισ.
Ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι τον προειδοποίησε σαφώς και συγκεκριμένα ο Ντεϊσελμπλούμ στην πρώτη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, στις 29 Ιανουαρίου 2015.
Συνεπώς δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε άγνοια ούτε αστοχία ούτε απρονοησία. Λέει ότι ήξερε.
Αλλά ας μη βιαστούμε να του το χρεώσουμε. Μπορεί να είναι κι αυτό άλλη μια μπαρούφα. Από τις πολλές.
Προσωπικά, του το εύχομαι.