Η παραδοχή του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου για το αλαλούμ με τον υπολογισμό των συντάξεων ήταν αυτονόητη. Ο τρόπος όμως που προσπάθησε να το ερμηνεύσει (το αλαλούμ…) δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικός. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η σχετική διατύπωση στον νόμο υπεβλήθη όχι από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και «είναι σύμφωνη με τη διεθνή βιβλιογραφία».

«Βεβαίως η μεθοδολογία δεν είναι η ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία η οποία ετέθη υπόψη μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υπεδείκνυε κατ’ αποτέλεσμα τη σχετική διατύπωση ως εύστοχη διατύπωση».

Μόνο εύστοχη όμως δεν ήταν! Από τις 24 Μαΐου 2016 ξεκίνησαν οι επαφές του υπουργείου με την ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις για «να έχουμε με απόλυτη ασφάλεια την ορθή επιλογή του σχετικού συντελεστή», όπως εξήγησε ο υφυπουργός. Χρειάστηκαν διαδοχικές συναντήσεις ώσπου να αντιληφθούν οι εμπλεκόμενοι ότι δεν ήταν και τόσο απλό το θέμα και τελικά κατέληξαν με βάση τις μελέτες που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ και τις υποδείξεις στον επίμαχο τρόπο υπολογισμού.

Μπλέξαν τους δείκτες

Ετσι, ενώ ο συντελεστής ετήσιας μεταβολής μισθού είναι σωστός, εντούτοις δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία γιατί αποκλίνει από τον δείκτη κόστους – εργασίας. Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή, έχει δείκτη κόστους – εργασίας, δεν ταυτίζεται αυτός με τον δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών.

Και για αυτό «επελέγη με επιστημονικό τρόπο ως ορθότερη μεθοδολογία ο υπολογισμός σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή». Και ιδού το αποτέλεσμα. Επειδή όμως αυτά όλα μοιάζουν με κινέζικα, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα παραπάνω ως εξής: για όλα φταίει η διεθνής βιβλιογραφία! Αυτό που ουδείς καταλαβαίνει είναι γιατί χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να αντιληφθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ότι με τον μαθηματικό τύπο που επέλεξαν να υπολογίζουν τις νέες συντάξεις όσων υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016 και εντεύθεν, δεν βγαίνει άκρη, για αυτό και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τους αποκάλεσε «μαθητευόμενους μάγους της κακιάς ώρας». Και όχι αδίκως…