Κατασκόπους έχω παντού και βέβαια στο Χίλτον, από όπου αλίευσα αποκλειστικές πληροφορίες και αποκαλυπτικούς διαλόγους της διαπραγμάτευσης.

Δύο είναι –για αρχή –τα χαρακτηριστικότερα, με πρώτο μια ατάκα της Ντέλια Βελκουλέσκου που προξένησε έκπληξη: «Η Ελλάδα στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων είναι το best practice όλης της Ευρώπης».

Μην πάει ο νους σας στο καλό, όπως μαθαίνω, το ΔΝΤ είχε όλες τις μέρες μια πολύ σκληρή στάση στο ζήτημα των εργασιακών ενώ δεν ήθελε ούτε να ακούσει για συλλογικές διαπραγματεύσεις αν δεν επιτευχθεί σε πολύ βάθος χρόνου η μείωση της ανεργίας στο 10%!

Να σημειώσω εδώ επίσης ότι, όπως ενημερώθηκα, την Τετάρτη, πριν φτάσουν τα ελληνικά κλιμάκια της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον για να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τους θεσμούς, είχε ήδη καταφθάσει εκεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Οι… ωραιότεροι διάλογοι πάντως ανταλλάσσονταν μεταξύ της σκληρής Ντέλια και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Κάποια στιγμή που η ένταση αφορούσε τα δημόσια οικονομικά, ο 57χρονος υπουργός Οικονομικών είπε στη 42χρονη οικονομολόγο του ΔΝΤ: «Αν σε είχα φοιτήτρια, θα σε έκοβα για πάντα στο μάθημά μου».

Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί, γι’ αυτό και καταχώρισα τις ηλικίες τους. Απλά, οι δρόμοι τους (ευτυχώς και για τους δύο…) δεν συνέπεσαν και είναι ευκαιρία να θυμίσω ολίγα «βιογραφικά» στοιχεία.

Βίοι αντίθετοι

Η Ρουμάνα Ντέλια Μοράρου, όπως είναι το οικογενειακό επώνυμό της, πριν γνωρίσει στις ΗΠΑ τον συμπατριώτη της καθηγητή Ογκολογίας και νυν σύζυγό της Βίκτορ Βελκουλέσκου, είχε σπουδάσει στο Κολέγιο Wilson της Πενσιλβάνια, ενώ αργότερα αναγορεύθηκε διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που είναι σημαντικό ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο, με κεντρική έδρα στη Βαλτιμόρη και πολλά παραρτήματα ανά τις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη Βρετανία, μεγάλωσε, σπούδασε και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά επί 28 χρόνια ο Ευκλείδης. Αναλυτικά, σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σάσεξ και δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Μετά επέστρεψε στην Ελλάδα και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010, στον Τομέα V –Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία.

Να προσθέσω κι ένα «καλό» για την (αντιπαθή σε Ελλάδα και Κύπρο) Ντέλια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σιμπίου, πρωτεύουσα σήμερα της ομώνυμης επαρχίας και παλιά ιστορική πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας. Μια μαγική μεσαιωνική πόλη –επειδή έχω πάει το υπογραμμίζω –με αξιομνημόνευτο το μουσείο έργων τέχνης Μπρούκενταλ, στο οποίο εκτίθενται έργα των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο, Βαν Ντάικ και άλλων σπουδαίων ζωγράφων.

Ξαναχτύπησε ο Βαγγέλης

Πυκνώνει τις επανεμφανίσεις του και χτυπά επιλεκτικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ετσι χθες ο τέως πρόεδρος της ΝΔ έκανε παρέμβαση μέσω twitter για τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο ΠτΔ με τις εθνικές τοποθετήσεις του διερμηνεύει τις απόψεις και τα αισθήματα όλων μας. Αυτό ας το αντιληφθούν όλοι και κυρίως οι γείτονές μας» έγραψε ο Μεϊμαράκης.

Δεν τα είπε έτσι ο Ξεκαλάκης

Δεν μετράει τα λόγια του και συχνά πυκνά τα χώνει, εντός και εκτός του κόμματος και της Συμπαράταξης, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης. Αλλά χθες τον αδίκησα, καθώς του απέδωσα κριτική τοποθέτηση σε πρόσφατη εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, όπου όμως ο ίδιος είπε ακριβώς τα αντίθετα. Ο Ξεκαλάκης λοιπόν πιστεύει ότι στις θεματικές εκδηλώσεις της διευρυμένης πια ΔΗΣΥ οι ομιλητές πρέπει να επιλέγονται με βάση την ειδική τους γνώση πάνω στο εκάστοτε θέμα, ανεξάρτητα από ποια τάση / κόμμα της Συμπαράταξης εκπροσωπούν.