Επιστήμονες ανακάλυψαν στη δυτική Πορτογαλία τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλων, ηλικίας περίπου 152 εκατομμυρίων ετών, κατά 40 εκατ. χρόνια παλαιότερα από όσα είχαν βρεθεί έως τώρα.
Τα αυγά είναι πολύ καλά διατηρημένα και, με βάση το μέγεθός τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μητέρα τους θα είχε μήκος δύο μέτρων. Μοιάζουν πολύ με των σύγχρονων κροκοδείλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι έχουν αλλάξει λίγο στην εξελικτική πορεία 150 εκατ. ετών.
Οι κροκόδειλοι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια, σχεδόν μαζί με τους δεινόσαυρους. Οι τελευταίοι εξαφανίσθηκαν, αλλά οι κροκόδειλοι επιβίωσαν έως σήμερα και έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Γη.
Οι κροκόδειλοι και οι συγγενείς τους σχημάτιζαν την ευρύτερη ομάδα των κροκοδειλόμορφων, που είχε μεγαλύτερη ποικολομορφία στην εμφάνιση και στη διατροφή σε σχέση με τους σημερινούς κροκόδειλους.
Τα απολιθωμένα οστά κροκοδείλων είναι σπάνια. Ενα από τα πιο γνωστά είναι του τρομερού Sarcosuchus, που ζούσε στα ποτάμια της Αφρικής, τρώγοντας δεινόσαυρους και ψάρια. Τα απολιθώματα κροκοδείλιων αυγών είναι ακόμη πιο σπάνια και συχνά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια, αλλά όχι αυτή τη φορά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Ρούσο του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβώνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με το BBC, βρήκαν τα αυγά στη διάρκεια ανασκαφών σε μια φωλιά δεινοσαύρων κοντά στο χωριό Λουρίνια, βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Παραμένει μυστήριο το γιατί τα αυγά βρέθηκαν σε μια τέτοια φωλιά.