Ηταν μια ποδοσφαιρική Ιλιάδα. Ενα προσκύνημα των άθεων. Η στερεμένη σκέψη που μετατράπηκε σε χείμαρρο. Ενα ραντεβού της πεζής πραγματικότητας με την ποιητική άδεια. Μια υπερχείλιση ποδοσφαιρικού οίστρου. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν η συνωμοσία του Σύμπαντος.
Οταν η Βραζιλία του Πελέ και του Κάρλος Αλμπέρτο συνέτριψε 4-1 την Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ 1970 ο βρετανικός Τύπος σχολίασε: «Θα έπρεπε να απαγορεύεται ένα τόσο ωραίο ποδόσφαιρο».
Η ανοργασμική άποψη μιας κρύας σκέψης. Ρωτήστε και τους 100.000 τυχερούς που βρέθηκαν στο Καμπ Νου το βράδυ της Τετάρτης να σας πουν την άποψή τους.
Το ποδόσφαιρο συνεχίζει να επιμένει να είναι η τέχνη του απρόβλεπτου, κόντρα στους τεχνοκράτες που θέλουν να ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια.
Ευτυχώς, για όλους αυτούς υπάρχουν ο Νεϊμάρ, ο Μέσι, ο Σουάρες, ο Σέρτζι Ρομπέρτο. Απλοί ποδοσφαιριστές που σε ακραίες συνθήκες μετατρέπονται σε καλλιτέχνες της μπάλας.
Η ανατροπή του αιώνα, όπως θα μείνει στην Ιστορία η νίκη της Μπαρτσελόνα 6-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, είναι βέβαιο πως είχε σκηνοθετηθεί από μια υπέρτατη δύναμη.
Τα σημάδια. Προσέξτε: την προηγουμένη του θαύματος, ο προπονητής Λουίς Ενρίκε αναφέρθηκε στην επίτευξη έξι γκολ παρότι η ομάδα του χρειαζόταν πέντε. Ο Λουίς Σουάρες επισήμανε πως χρειάζεται προσοχή και στα 95 λεπτά. Να θυμίσουμε πως το έκτο γκολ σημειώθηκε από τον Σέρτζι Ρομπέρτο στο 90+5′. Ο Νεϊμάρ έβαλε στοίχημα με τους συμπαίκτες του πως θα πετύχει δύο γκολ. Το κέρδισε, έστω και στις καθυστερήσεις, σκοράροντας στο 88′ και στο 90+1′.
Χιλιάδες Καταλανοί αναμένονται τις επόμενες ημέρες στον Ναό της Παναγίας του Μονσεράτ για να προσευχηθούν ενώπιον του ξύλινου αγάλματος της προστάτιδας της Καταλωνίας και να την ευχαριστήσουν για τη βοήθειά της.
Τα «αυτογκόλ» του Εμερι. Εκτός από το θείο, υπάρχει και η πεζή πραγματικότητα που διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο.
Πριν από το ταξίδι των Γάλλων στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, ο προπονητής τους Ουνάι Εμερι τους έβαλε να προπονηθούν στα πέναλτι. Τους είπε δηλαδή πως ακόμα και το πλεονέκτημα του 4-0 δεν είναι αρκετό για να προκριθούν.
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης του βάσκου προπονητή συνέχισε να εκδηλώνεται με την απόφασή του να χρησιμοποιήσει στο κέντρο της άμυνας τον πιο δειλό αμυντικό στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου: τον Τιάγκο Σίλβα. Είναι ο ίδιος παίκτης που όντας αρχηγός της Σελεσάο έβαλε τα κλάματα και αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι στον αγώνα με τη Χιλή, στο Μουντιάλ του 2014.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Τιάγκο Σίλβα ακούμπησε μόλις τρεις φορές την μπάλα (!) και το ποσοστό του στις σωστές μεταβιβάσεις ήταν 58%. Ούτε αμυντικός σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Τα εγκλήματα του Εμερι δεν σταμάτησαν εδώ. Εχοντας παίκτες της κλάσης του Καβάνι, του Ντράξλερ και του Βεράτι που μπορούν να σκοτώσουν οποιαδήποτε άμυνα, αυτός προτίμησε να στήσει γραμμή Μαζινό. Είναι προφανές πως ο Εμερι έμεινε μετεξεταστέος στην Ιστορία.
Από το 88ο λεπτό και μέχρι το τέλος του αγώνα, το διάστημα δηλαδή της πλήρους κατάρρευσης, όταν η Παρί δέχτηκε τρία γκολ, οι παίκτες της αντάλλαξαν μόλις τέσσερις φορές την μπάλα, εκ των οποίων τις τρεις στη σέντρα που αναγκάστηκαν να κάνουν.
Ακόμα ένα στοιχείο που αποδεικνύει το έγκλημα του Εμερι: ο τερματοφύλακας Κέβιν Τραπ επιχείρησε περισσότερες πάσες (37) από κάθε άλλο παίκτη της ακριβοπληρωμένης ομάδας.
Ο λιπόψυχος Εμερι δεν είχε ούτε το σθένος να αποδεχτεί τα λάθη του, που προκάλεσαν ανεξίτηλο λεκέ στην ιστορία της Παρί.
Γκρίνιες για τον διαιτητή. Βεβαίως, οι Γάλλοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι από τον γερμανό ρέφερι Ντενίζ Αϊτεκίν. Δεν τους έδωσε δύο πέναλτι, σε χέρι του Μαστσεράνο και ανατροπή του Ντι Μαρία, ενώ η ανατροπή του Σουάρες θα συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα στο Σιρκ ντε Σολέιγ.
Είπαμε, όμως, συνωμότησε το Σύμπαν –με ό,τι αυτό σημαίνει. Αφού εκτός του διαιτητή, η Μπάρτσα είχε και την τύχη με το μέρος της. Ενα σουτ του Καβάνι τράνταξε το δοκάρι, το δεύτερο γκολ σημειώθηκε από αμυντικό της Παρί, ενώ σημειώθηκαν τέρματα στα πρώτα λεπτά του πρώτου και του δεύτερου ημιχρόνου.
Ερωτική βραδιά. Από το χανγκόβερ της προχθεσινής, ιστορικής για το ποδόσφαιρο βραδιάς κάποιοι ξύπνησαν με πονοκέφαλο και άλλοι ανάλαφροι, όπως συμβαίνει με τα νεαρά ζευγάρια σε ανοιξιάτικες φουσκοδεντριές. Αλλωστε, το υπονόησε και ο Ζεράρ Πικέ. Ζήτησε να προσληφθούν νοσοκόμες γιατί θα αυξηθούν οι γεννήσεις στην Καταλωνία σε εννέα μήνες.
Ο πρωταγωνιστής. Αν μπορεί να αναδειχτεί νικητής μεταξύ των νικητών, αυτός είναι αναμφίβολα ο Νεϊμάρ. Πήρε ένα σφύριγμα πέναλτι, πέτυχε δύο γκολ και έδωσε την ασίστ στο τελευταίο και καθοριστικό. Ακόμα και η φιλορεαλική Μάρκα τον προτείνει για τη Χρυσή Μπάλα. Ο ίδιος είπε πως ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έπαιξε ποτέ στη ζωή του. Ο πρώτος υπαινιγμός για τις βραβεύσεις του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
Κάποιος είπε πως μετά το παιχνίδι του Καμπ Νου ο τελικός δεν έχει πια καμία σημασία. Εχει δίκιο. Δεν ήταν μια απλή ποδοσφαιρική αναμέτρηση, ήταν ένα γεγονός που σημαδεύει τη σύγχρονη Ιστορία του ανθρώπου. Οπως το Μαρακανάζο. Ενας σταθμός. Οι πιτσιρικάδες που βρέθηκαν στο Καμπ Νου και έκλαιγαν από την ένταση θα διηγούνται στα εγγόνια τους τις στιγμές που έζησαν. Και πού ξέρεις, μπορεί ανάμεσά τους να ήταν και ο επόμενος Γκαλεάνο για να γράψει τις επόμενες ποδοσφαιρικές Ιλιάδες με ήρωες που αντί για σπαθιά πολεμούσαν με μια μπάλα.