Ο ευρωπαϊκός αέρας έχει πάψει να φυσάει στα αρκαδικά βουνά και τα σύννεφα έχουν κατέβει χαμηλά. Κι εκεί που οι φίλοι του Αστέρα Τρίπολης γιόρταζαν βλέποντας στο κέντρο του γηπέδου το σεντόνι του Γιουρόπα Λιγκ, παρατηρούν στη βαθμολογία ότι η ομάδα τους είναι μόλις τρεις πόντους πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο σύλλογος – πρότυπο των τελευταίων χρόνων, ο οποίος διεκδίκησε το Κύπελλο το 2013 και αγωνίστηκε δύο συνεχόμενες χρονιές στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, δείχνει άρρωστος και αναζητά τον γιατρό που θα του υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

Κι αυτόν τον ρόλο κλήθηκε να παίξει ο Στάικος Βεργέτης που επέστρεψε προχθές στην τεχνική ηγεσία ύστερα από 14 μήνες. Αλλωστε, είναι ο άνθρωπος που έχει δουλέψει περισσότερο από κάθε άλλον στην ομάδα και έχει προσφέρει πολλά από διαφορετικές θέσεις. Πάνω απ’ όλα, είναι ο προπονητής που οδήγησε δύο φορές την ομάδα στην ευρωπαϊκή διάκριση.

Πώς έφτασε λοιπόν ο Αστέρας να απειλείται με υποβιβασμό; Ενα βασικό στοιχείο είναι ότι έφυγαν πολλοί έμπειροι ποδοσφαιριστές και παράλληλα δεν «βγήκαν» οι νέες μεταγραφές. Ηρθαν 15 ποδοσφαιριστές, αλλά ελάχιστοι έχουν προσφέρει. Ουσιαστικά, δεν καλύφθηκαν τα κενά που άφησαν οι παίκτες που αποχώρησαν. Καλτσάς, Τσιλιανίδης, Τσουκαλάς με εξαιρετικά παιχνίδια στην προηγούμενη σεζόν δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ενώ ο Τριανταφυλλόπουλος χάνει σχεδόν όλη τη χρονιά, καθώς υπέστη ρήξη χιαστών στην προετοιμασία.

Ο Λουίς Φαρίνια, ο αργεντινός μεσοεπιθετικός με παραστάσεις από Μπενφίκα και Λα Κορούνια, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί πλήρως, η άμυνα έχει αλλάξει εντελώς συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τον Ιανουάριο ο Κουρμπέλης μετακόμισε στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι πως οι τραυματισμοί «χτύπησαν» αρκετές φορές την ομάδα (Ινγκλέσιας, Μπέρτος, Ιγκόρ κ.ά.).

Ετσι υπήρξαν υποχρεωτικά συνεχόμενες αλλαγές στην ενδεκάδα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δημιουργία ενός βασικού κορμού. Αρνητικό στοιχείο ήταν οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών, με τους Μάκη Χάβο και Δημήτρη Ελευθερόπουλο να έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Ο Απόστολος Χαραλαμπίδης κλήθηκε να βοηθήσει σε δύο ματς και φυσικά δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα.

Ο Αστέρας χάνει την μπάλα όταν απομακρύνεται από την Τρίπολη και είναι χαρακτηριστικό ότι σε 11 αγώνες έχει μαζέψει μόλις τέσσερις βαθμούς (μία νίκη, μία ισοπαλία, εννέα ήττες). Τη Δευτέρα θα αγωνιστεί στη Λιβαδειά, σε ένα ματς «τελικό». Ενα άσχημο αποτέλεσμα θα φέρει την ομάδα σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς με τον Λεβαδειακό τον χωρίζουν μόλις τρεις βαθμοί.