Την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανέβει ξανά στο «πλοίο» της EE εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης, δήλωσε στις Βρυξέλλες στο τέλος των συνομιλιών των 27-χωρίς τη Βρετανία-για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

«Το Brexit δεν είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίθετο. Η επιλογή των Βρετανών δεν μου αρέσει, αλλά θα προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά» πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν παλιά και νέα μέλη, υπάρχουν κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς διάκριση.

Η Ευρώπη «των πολλών ταχυτήτων» που θέλουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες μετά το Brexit, προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», τόνισε.

«Παρατήρησα, όχι χωρίς έκπληξη, πως αυτό θεωρείται από ορισμένους συναδέλφους εισαγωγή μιας νέας γραμμής διαχωρισμού, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Δεν είναι αυτή η πρόθεση» διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.