Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαπράξει «σοβαρές παραβιάσεις» κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγουν εναντίον των κούρδων ανταρτών μετά τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός του καλοκαιριού του 2015, κατήγγειλε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει τους εκτοπισμένους μεταξύ 355.000 και 500.000 και τους νεκρούς στους 2.000.
Στην πρώτη έκθεσή της για το θέμα, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει τις «κατηγορίες για μαζικές καταστροφές, φόνους και πολυάριθμες άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου που διεπράχθησαν ανάμεσα στον Ιούλιο 2015 και τον Δεκέμβριο 2016 στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στη διάρκεια των κυβερνητικών επιχειρήσεων ασφαλείας».
Η Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, μαστίζεται από καθημερινές μάχες ανάμεσα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση» από την Άγκυρα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την κατάρρευση, το καλοκαίρι του 2015, μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός. Η κουρδική σύγκρουση έχει προκαλέσει από το 1984 τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις από τον Ιούλιο του 2015 έως τα τέλη του 2016 έπληξαν περισσότερες από 30 κοινότητες, ορισμένες συνοικίες των οποίων ισοπεδώθηκαν, και δημιούργησαν από 335.000 έως 500.000 εκτοπισμένους, στην πλειονότητά τους Κούρδους.
Καθώς δεν της δόθηκε η άδεια να μεταβεί επιτόπου στην Τουρκία, η Υπάτη Αρμοστεία συνέταξε την έκθεσή της βάσει δορυφορικών φωτογραφιών του ΟΗΕ, συνεντεύξεων με θύματα, αυτόπτες μάρτυρες ή τις οικογένειές τους και με πληροφορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Περίπου 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 800 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 1.200 κάτοικοι της περιοχής, «σκοτώθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρει ο ΟΗΕ.
Από τους 1.200 αμάχους που σκοτώθηκαν, «ένας απροσδιόριστος αριθμός μπορεί να είχε συμμετάσχει σε μη βίαιες ενέργειες κατά του κράτους», διευκρινίζεται στην έκθεση.
Ο ΟΗΕ τεκμηριώνει επίσης «υπερβολική χρήση βίας, δολοφονίες, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια».