Οι κρίσεις ορθοστατικής υπότασης στην μέση ηλικία μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παροδική μείωση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται απότομα από την καθιστή θέση, προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στον εγκέφαλο – ίσως διότι μειώνεται παροδικά η κυκλοφορία του αίματος σε αυτόν.
«Μολονότι τα επεισόδια ορθοστατικής υπότασης έχουν πολύ μικρή διάρκεια, ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντρία Ρόουλινγκς, βιοστατιστικός στη Σχολή Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.
«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά και πρέπει να καταλάβουμε που ακριβώς οφείλονται».
Στη νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο Epi/Lifestyle 2017, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον,συμμετείχαν 11.503 εθελοντές, μέσης ηλικίες 54 ετών.
Οι ερευνητές τους ζήτησαν να ξαπλώσουν για 20 λεπτά και στη συνέχεια να σηκωθούν και να μετρήσουν την πίεσή τους.
Ως ορθοστατική υπόταση ορίσθηκε η μείωση της συστολικής πίεσης (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά τουλάχιστον 20 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) και της διαστολικής πίεσης (ο μικρός αριθμός στη μέτρηση) κατά τουλάχιστον 10 mmHg.
Το περίπου 6% των εθελοντών πληρούσαν τα κριτήρια της ορθοστατικής υπότασης, είπε η δρ Ρόουλινγκς στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους επί 20 χρόνια, διαπιστώνοντας πως όσοι εθελοντές παρουσίαζαν κρίσεις ορθοστατικής υπότασης στη μέση ηλικία, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια όταν πέρασαν τα 70 τους χρόνια.
«Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου για έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και άνοια είναι σημαντική για να κατανοήσουμε την πορεία της νόσου και να βρούμε τρόπους προστασίας από αυτήν», είπε η δρ Ρόουλινγκς. «Η ορθοστατική υπόταση ασφαλώς είναι ένας από τους παράγοντες που αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω».