Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε την Παρασκευή ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμαθε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, εργαζόταν ως παρασκηνιακός πολιτικός μεσάζων της τουρκικής κυβέρνησης, παρόλο που το θέμα ήταν εν γνώσει της ομάδας του Τραμπ πριν την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Ο Φλιν είχε διατελέσει λομπίστας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης, και έλαβε περισσότερα από 500.000 δολάρια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ακόμη και κατά τη διάρκεια που ήταν σύμβουλος του Τραμπ, ανέφεραν την Παρασκευή οι New York Times.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ δήλωσε πως αυτή η εργασία του Φλιν αφορούσε προσωπικό και επαγγελματικό θέμα και εναπόκειτο στον ίδιο να αποφασίσει πότε θα την καταθέσει.

Σε ερώτηση αν ο Τραμπ δεν γνώριζε ότι ο πρώην σύμβουλός του εργαζόταν για άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης της Τουρκίας, ο Σπάισερ τόνισε: «Σωστά… Δεν γνώριζε μέχρι να το καταθέσει. Δεν το έπραξε μέχρι πριν από δύο μέρες».

Αμερικανοί βουλευτές είχαν εγείρει ερωτήματα για τη σχέση του Φλιν με την κυβέρνηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, οι σχέσεις του Φλιν με την Τουρκία απασχόλησαν συχνά τα µέσα ενηµέρωσης, ενώ ο ίδιος είχε γράψει άρθρο με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.

Ενημέρωσε αναδρομικά…

Τον περασμένο μήνα ο Φλιν παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.

Πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, ο νομικός εκπρόσωπος του Φλιν είχε επικοινωνήσει με την ομάδα που ήταν επιφορτισμένη για την μετάβαση της εξουσίας του νέου προέδρου, αναφορικά με τις υπηρεσίες του πρώην συμβούλου του προς την Τουρκία, για να ρωτήσει τι θα πρέπει να κάνει, τόνισε ο Σπάισερ. Του ειπώθηκε ότι εναπόκειται στον ίδιο τον δικηγόρο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές… για να καθοριστεί ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία για την κατάθεση αυτής της δραστηριότητας.

«Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να συμπληρώνουν τις αιτήσεις που απαιτούνται με ειλικρινή και νόμιμο τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση ο Φλιν συμπλήρωσε αναδρομικά τις αιτήσεις που έπρεπε να είχε κάνει», είπε ο Σπάισερ.

«Πράξαμε σωστά τότε και αναμένουμε από κάθε εργαζόμενο να τηρεί τον νόμο», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε κατά πόσον ο Φλιν είχε αποκαλύψει τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του κατά την εξέταση της διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας πριν διοριστεί στη θέση του συμβούλου ασφαλείας.