Χαράς ευαγγέλια! Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει τον Μάρτιο, όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση, αλλά στις 27 Απριλίου, τη μεθεπόμενη του άπιστου Θωμά, προστάτη τα τελευταία χρόνια της Ελλάδας! Με τον Μάιο ευελπιστούμε να μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση. Αφού περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα και σταθμά και πάρουμε τη δόση μας, το 2019 θα κόψουν και θα ράψουν ό,τι κόβεται κι ό,τι ράβεται. Δηλαδή όλα! Το ερώτημα είναι: Δεν θα «σκάσει» ο Ελληνας από το νέο φούσκωμα των μέτρων (μεγαλύτερη φορολογία – μικρότερες συντάξεις); Η απάντηση είναι γνωστή: Του Ελληνα ο τράχηλος κ.λπ., κ.λπ.!
Με «λυμένο» το πρόβλημα της αξιολόγησης, ας δούμε τι γίνεται με την Ενωμένη Ευρώπη, που πιστέψαμε και πιστεύουμε ακόμα. Δεν πρόφτασε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ να εκστομίσει τις πέντε προτάσεις του για το μέλλον της ΕΕ και –ω του θαύματος –σε συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ επελέγη η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων! Δηλαδή; Οποιες χώρες θέλουν προχωρούν, όσες δεν θέλουν μένουν πίσω και παρακολουθούν! Ακούγεται σαν το όλο πράγμα να αφορά εθελοντές. Ομως δεν πρόκειται γι’ αυτό. Το «θέλουν» είναι ψευδεπίγραφο του «μπορούν». Οσοι δεν μπορούν μένουν πίσω. Αυτή θα είναι η νέα Ενωμένη (!) Ευρώπη.
Αυτό αποφάσισαν κι αυτό θα πανηγυρίσουν(!) με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης η κ. Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, της οποίας η νίκη αμφισβητείται στις προσεχείς εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολάντ, ο οποίος μας εγκαταλείπει τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Ραχόι, ο οποίος ύστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είναι πρωθυπουργός μειοψηφίας στην ισπανική Βουλή κι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Τζεντιλόνι, παντελώς άγνωστος μέχρι χθες (αλλά και σήμερα), τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός της Ιταλίας μη εκλεγμένος από τον λαό! Δύο συμπεράσματα: α) Στα χαρτιά είναι καλύτερη η Ευρώπη απ’ ό,τι στα πρόσωπα και β) στην Ευρώπη το παρελθόν είναι καλύτερο από το μέλλον της!
Οταν υποστηρίζουμε ότι η ελεύθερη και δημοκρατική Δύση, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, έφαγε το κεφάλι της μόνη της, δεχόμαστε κριτική από τους λάτρεις του νέου ακραίου χρηματοδοτικού συστήματος. Μακάρι να έχουμε λάθος. Εως τώρα, πάντως, οι εξελίξεις μας δίνουν το δικαίωμα της αμφισβήτησης.
Το σπουδαιότερο είναι ότι τη χώρα μας (απροετοίμαστη σε όλα) την περιμένουν δύσκολες επιλογές και πιο δύσκολες μέρες. Λογικό, αφού «δεν βλέπει ούτε τη μύτη της»!
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός