Τις τελευταίες ημέρες το Λονδίνο είναι ασυνήθιστα ανοιξιάτικο. Τα βρετανικά ταμπλόιντ κομπάζουν ότι «κάνει περισσότερη ζέστη ακόμη και από τη Νότια Γαλλία», ενώ οι θερμοκρασίες συναγωνίζονται επάξια αυτές της Αθήνας. Για την Τερίζα Μέι, βέβαια, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου δεν ήταν ιδιαιτέρως αίθριο: η κυβέρνησή της υπέστη δύο διαδοχικές ήττες στη Βουλή των Λόρδων, η οποία ανέπεμψε το νομοσχέδιο για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, οι τροπολογίες που ενσωμάτωσαν στο σχέδιο νόμου οι Λόρδοι αναμένεται να απορριφθούν από τους βουλευτές. Εκτός απροόπτου, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και ο δρόμος για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα ανοίξει περί τις 15 του μήνα –δηλαδή στις ειδούς του Μαρτίου, όταν δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρ έχοντας αγνοήσει τους οιωνούς.
Θα οδηγήσει το Brexit στην πολιτική δολοφονία της Μέι; Αυτό θα φανεί την επόμενη διετία. Για την ώρα, η 60χρονη νέα Σιδηρά Κυρία επιλέγει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις δύο πρώην πρωθυπουργών –του Τζον Μέιτζορ και του Τόνι Μπλερ –και αρκετών μέσα στο κόμμα της ότι το Brexit κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καταστροφή και επιμένει ότι η Βρετανία θα ανθήσει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πρώτη τροπολογία των Λόρδων προβλέπει την άμεση διασφάλιση των δικαιωμάτων των περίπου 3,3 εκατ. Ευρωπαίων της Βρετανίας. Μέχρι σήμερα, οι πολίτες αυτοί αντιμετωπίζονται ως διαπραγματευτικά χαρτιά, καθώς η κυβέρνηση δεν εγγυάται ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα, περιμένοντας να πράξει το ίδιο η ΕΕ για τους Βρετανούς που κατοικούν στα κράτη – μέλη της.
«Αναγνωρίζουμε την προσφορά των ευρωπαίων πολιτών στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας και θέλουμε να καταλήξουμε γρήγορα σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας» είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Μέι.
Η δεύτερη τροπολογία δίνει στους βουλευτές «ουσιαστικό λόγο» επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit. Τους επιτρέπει, δηλαδή, να στείλουν τη Μέι πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών για να διαπραγματευθεί νέους όρους εάν δεν τους αρέσει η συμφωνία που θα φέρει. Αντιθέτως, η βρετανίδα πρωθυπουργός επιμένει ότι η ψηφοφορία θα είναι της μορφής «take it or leave it»: οι βουλευτές είτε θα αποδεχθούν τη συμφωνία είτε θα την απορρίψουν, αλλά στην περίπτωση αυτή η χώρα θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Το πιθανότερο είναι ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα απορρίψει εκ νέου τις δύο τροπολογίες (το έχει πράξει ήδη στην πρώτη ψηφοφορία) την προσεχή Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο θα επιστραφεί σε αυτή, και θα το στείλει ξανά στη Βουλή των Λόρδων αυθημερόν. Οι Λόρδοι αναμένεται να αποδεχθούν την απόφαση προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι παρακωλύουν το Brexit.
Υπάρχει βέβαια και η (μικρή) πιθανότητα να επικυρώσει η Βουλή των Κοινοτήτων τις τροπολογίες των Λόρδων, κάτι που θα ισοδυναμούσε με τεράστια πολιτική ήττα για τη Μέι και θα ενέτεινε τις πιέσεις για πρόωρες εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως 20 βουλευτές των Τόρις εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν ανταρσία και να στηρίξουν την τροπολογία (η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία 17 βουλευτών). Ωστόσο, πολλοί από αυτούς αναμένεται να κάνουν πίσω στο τέλος. Επιπλέον, εκτιμάται ότι κάποιοι βουλευτές άλλων κομμάτων θα συνταχθούν με τη θέση της κυβέρνησης.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά

Ανησυχούν οι Ελληνες της Βρετανίας

Το τελευταίο εξάμηνο περισσότεροι από 135.000 πολίτες της ΕΕ που θέλουν να κατοχυρώσουν δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία έχουν υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών για να αποκτήσουν πιστοποιητικό μόνιμου κατοίκου. Οι αιτούντες καλούνται να συμπληρώσουν ένα έντυπο 85 σελίδων (πληρώνοντας παράβολο 65 στερλινών) και να υποβάλουν διάφορα δικαιολογητικά προκειμένου να αποδείξουν ότι ζουν νομίμως στη χώρα τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων, τους ζητείται να προσκομίσουν έγγραφα για κάθε ταξίδι τους στο εξωτερικό. Πολλοί αποτυγχάνουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 28% των αιτήσεων απορρίπτεται. Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα λάθους, πολλοί καταφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης, πληρώνοντας ακόμη και 1.200 λίρες ανά αίτηση! Αρκετοί Ευρωπαίοι –μεταξύ τους και μία Ελληνίδα -, όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» τον Ιανουάριο, έχουν λάβει επιστολές με τις οποίες τούς ζητούνταν «να εγκαταλείψουν τη χώρα» διότι δεν απέδειξαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία για τη μετανάστευση. Εδώ και λίγες εβδομάδες το υπουργείο έχει αφαιρέσει την επίμαχη φράση από τις επιστολές που συνοδεύουν την απόρριψη των αιτήσεων. Στις σελίδες των Ελλήνων στο facebook είναι έκδηλες η ανησυχία και η σύγχυση που επικρατεί για το θέμα. «Αυτό το κομμάτι της αίτησης με αγχώνει, δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα όλες τις φορές που ταξίδεψα στην Ελλάδα» γράφει η Λουίζα Τζ. «Εγώ που ήρθα μετά το δημοψήφισμα να μην έχω και πολλές ελπίδες, ε;» σχολιάζει με έκδηλη απογοήτευση ο Νικόλας Τσ.